Stire

Se ?năspresc condiţiile medicale pentru obţinerea permisului de conducere, examenul se va da ?n zile diferite!

05.08.2010 ⋅ 0 comentarii

Examenul pentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, proba teoretică şi practică vor fi susţinute în zile diferite. Permisul de conducere nu se va mai obţine prea uşor nici din punct de vedere medical – şi ne referim aici la examinarea medicală care precede examenul de aptitudini. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Sănătăţii cu normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene, persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi permisul. Potrivit proiectului de act normativ, comisia de examinare poate obliga candidatul că facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere.
Astfel, candidaţii care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ.
De asemenea, candidaţii care vor să obţină un permis de conducere grupa 2, profesionişti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, aceşti şoferi vor fi obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiesc permisul de conducere.
În cazul în care există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a candidatului care solicită permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se mai arată în proiectul de ordin.
Examenul pentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizează modificarea normelor de desfăşurare a acestuia fiind supus dezbaterii publice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Proba teoretică şi practică vor fi susţinute în zile diferite. La susţinerea probei teoretice, candidaţii vor avea acces la aplicaţia informatică pe baza unui bon de ordine care va conţine un cod de bare şi pe care îl vor primi la intrarea în sala de examinare, având valabilitate doar în ziua emiterii. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şi seara, în localităţi sau în afara acestora.
Totodată, proiectul prevede că şoferii sunt obligaţi să verifice starea tehnică a maşinii înainte de a pleca la drum.

 

„Zilnic avem persoane care au probleme cu vederea, dar totuşi ne solicită viza pe certificatele medicale necesare permisului de conducere. Unii sunt dispuşi să plătească bani mulţi, alţii vin cu intervenţii importante, se fac presiuni de tot felul. Oamenii nu înţeleg că este în defavoarea lor şi a tuturor participanţilor la trafic să primească permis” – medic oftalmolog


Bolnavii de rinichi pot conduce!
Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburări mentale grave, dar şi pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc, cât şi celor care consumă constant droguri, potrivit noilor norme.
În schimb, pot obţine permis auto sau îşi pot reînnoi actul şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. Aceştia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, să efectueze controale medicale periodice.
În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine un permis auto categoria 1.


Casetă
Românii se simt în nesiguranţă pe şoselele lor (65 la sută declară acest lucru). Spre comparaţie, doar 24 la sută dintre europeni spun că resimt nesiguranţă pe şoselele lor.
Potrivit datelor cuprinse în European Road Statistics 2009 şi unui studiu comparativ IRES, furnizate ziarului Gândul, România se plasează pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene, privind reducerea numărului de decese survenite în urma accidentelor rutiere.  Ţara noastră se situează cu mult peste media europeană, cu 219 decese la 1 milion de locuitori, respectiv 782 decese la un milion de autoturisme, în intervalul 1990 - 2007, în condiţiile în care mediile la nivelul UE pentru aceşti doi indicatori sunt 86 de decese la 1 milion de locuitori, respectiv 187 de decese la 1 milion de autoturisme.
Ca o curiozitate, conform aceloraşi date, numărul accidentelor rutiere soldate doar cu răniţi a scăzut în România cu 13% în acelaşi interval, de la 9700 la 8450 pe an, în timp ce la nivelul UE reducerea înregistrată a fost de 14%.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro