Stire

Cum răm?n spitalele noastre fără cadre medicale: numai din Arad pleacă anual la muncă ?n străinătate 250 de medici şi asistente!

05.08.2010 ⋅ 0 comentarii

• Potrivit portalului realitatea.net, statul român cheltuieşte cu un student la Medicină 7.100 de lei pe an. Pentru un rezident, statul alocă anual 14.910, la care se adaugă salariul pe care i-l plăteşte acestuia, cuprins între 1.200 şi 1.500 de lei. Iar dacă aceste sume se înmulţumesc cu 1.800, adică numărul medicilor care au părăsit România în 2009, pierderile statului român ajung la câteva zeci de milioane de euro. Numai din judeţul Arad pleacă anual în străinătate peste 250 de cadre medicale. Majoritatea sunt cadre medii, dar avem şi medici cunoscuţi şi foarte aprieciaţi care au ales să profeseze în occident. Unul dintre ei este cardiologul Olaru, revenit săptămâna trecută la Arad pentru o scurtă perioadă, ca urmare a unui deces în familie.


Pro TV a prezentat cazul Adinei Chericheş, care este rezident la medicină de familie. Recunoaşte cu ruşine că după ani mulţi de şcoală o duce greu. Câştigă doar 800 de lei, care abia îi ajung să îşi plăteasca întreţinerea, apa, lumina şi telefonul pentru apartamentul cu 2 camere în care stă cu soţul ei. Adina şi-a găsit de lucru şi în Belgia şi în nordul Franţei.
Va primi 10.000 de euro ca primă de instalare, într-o comunitate din Franţa cu 570 de pacienţi. În Franţa, fiecare pacient plăteşte 23 de euro pentru consultaţie, garda de weekend costă 50 euro, iar deplasarea la domiciliu a doctorului se taxează cu 90 de euro.
"Pentru un an de studenţie, statul cheltuieşte 7.100 de lei, iar pentru unul de rezidenţiat, 14.910 lei. Sumele reprezintă contractul încheiat între stat şi universităţi. Banii se traduc în cursuri, materiale didactice şi salariile profesorilor. Medicul ar trebui să producă servicii sociale, însă el pleacă gata pregătit în altă ţară care beneficiază de pe urma cunoştintelor acumulate aici", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Migraţia externă este combinată şi cu cea internă, a spus profesorul Vasile Astărăstoae. "În ţară, centrele universitare absorb medicii din zonele limitrofe, iar judeţele defavorizate, devin şi mai defavorizate pentru că le pleacă şi puţinii medici care sunt", a completat acesta.
Anul trecut, au plecat în străinătate 1.700-1.800 de medici, faţă de 2.100, câţi au fost în 2008. În anul 2007, circa 1.500 au optat pentru un loc de muncă în străinătate, asta datorită faptului că a fost şi primul an de integrare a României în UE, potrivit datelor deţinute de Colegiul Medicilor.
"Pierderea este foarte mare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în momentul în care migraţia medicilor într-o ţară depăşeşte 2%, statul trebuie să introducă cod roşu şi să ia măsuri. În România trebuia introdus cod super-roşu, în condiţiile în care, în 2009, din cei 41.000 de angajaţi în sistemul de sănătate au plecat în jur de 5.000", a mai precizat Vasile Astărăstoae.
2.400 de medici români au negociat plecarea în străinătate încă de la sfârşitul anului trecut
Cât priveşte migraţia medicilor, România se va confrunta cu un nou val de specialişti care pleacă în străinătate. "Începând cu lunile martie-aprilie, o să fie un nou val al medicilor care au semnat angajamente la târgurile de joburi de la sfârşitul anului 2009. La acele târguri, circa 2.400 de locuri au fost deja negociate", a spus preşedintele Colegiului Medicilor .
Dacă la începutul anilor '90, ţara noastră s-a confruntat cu un exod al cercetătorilor, "un exod de creiere", în ultimii trei ani de zile a avut loc un exod al medicilor. "Piaţa europeană a medicilor are mare nevoie de medici pentru că s-a diversificat, iar cei români au început să ocupe şi locuri de top. Dacă acum patru ani, aceştia mergeau în zone defavorizate, în prezent, ei ocupă locuri de top, ceea ce a stârnit reacţii în ţările respective, inclusiv din partea unor organisme similare Colegiului Medicilor. Medicii români iau locul băştinaşilor, iar oferta este foarte largă, deoarece spre deosebire de România, toate ţările din UE au crescut alocaţia bugetară către sistemul de sănătate", a explicat Vasile Astărăstoae.
Specialiştii în anestezie şi terapie intensivă, pleacă preponderent în Belgia, Franţa şi Germania. Pentru chirurgie, cele mai căutate sunt Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa, iar ofertele cele mai bune pentru medicina de familie, le fac Marea Britanie şi Franţa. "Dacă în anii 2007-2008, medicina de familie a fost pe primul loc în ceea ce priveşte specializările pentru care au plecat medicii, în anul 2009, clasamentul s-a răsturnat şi pe primele locuri au fost anestezia, terapia intensiva, chirurgia, medicină de urgenţă, cardiologia şi medicina de familie", a conchis preşedintele Colegiului Medicilor.   
Remuneraţia medicilor diferă în funcţie de gradul de pregătire şi vechime. De exemplu, salariul minim pentru un medic rezident pleacă de la 1.200 de euro pe lună şi poate ajunge până la 6.000 de euro şi chiar 12.000 de euro pe lună, în Belgia.
Circa 60% dintre medicii din ţară intenţionează să emigreze, cei mai mulţi fiind medici în oraşele mici, unde nu au mijloace pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale, se arată într-un studiu al Colegiului Medicilor.


„În niciun cabinet medical privat fondul alocat pentru salarii nu atinge 80% din veniturile cabinetului medical, ceea ce în sistemul de stat nu se întâmplă – acolo fondul este mai mare. În unităţile medicale private se trăieşte după principiile economiei de piaţă. Este inadmisibil ca în numele descentralizării să dai unui medic sau unei asistente un salariu de 600-900 de lei pe lună. Este frustrant! Nu mai ai bani de medicamente, nu mai ai bani de pansamente. Acest dezechilibru ajunge să ne învrăjbească între noi, pe toţi! Este o nesimţire ordinară să tai salariile asistentelor şi ale medicilor. Avem medici extraordinari în Arad, dar spuneţi-mi dacă ei pot face intervenţii, investigaţii complexe. Nu pot, pentru că nu au posibilitatea tehnică” – Cristian Stragea, medic primar medicină de familie


„În judeţul Arad, exodul cadrelor medicale este mai mic decât în Cluj sau în Târgu Mureş, unde 40% din personalul anumitor spitale are cerere de plecare în străinătate. La noi 50-60 de asistente medicale au avizul de plecare de la Ordinul Asistenţilor Medicali. Mai pleacă în străinătate săptămânal câte 2-3 asistenţi absolvenţi ai şcolii post-liceale, fără să ne solicite nouă aprobarea, fără să ne anunţe. Şi mai sunt şi asistenţi medicali care nu cer avizul Ordinului, dar pleacă. Oamenii pleacă, pentru că sunt nemulţumiţi de bani, în mod evident. La noi salariul unui asistent medical este de 1700 de lei, la care se adaugă sporurile, dacă sunt” – Delia Bonca, preşedintele Sanitas Arad


„Fiul meu îmi spune că absolvenţii de Facultăţi de Medicină sunt tentaţi să plece în străinătate încă din penultimul an de studiu. Mi-a spus că şi el cochetează cu ideea, dar eu sper să rămână şi să profeseze aici” – dr. Teodora Olariu, directorul Spitalului Municipal Arad

"În curând vom ajunge să ne tratăm bolile cu leacuri date de vraci, dacă ne gândim că 5500 de rezidenţi sunt pe punctul de a părăsi ţara!" – preşedintele Colegiului Medicilor din România

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro