Stire

Manifestaţii cultural-artistice ?n Satu Nou pentru a marca 90 de ani de la naşterea lui Simonyi Imre

05.08.2010 ⋅ 0 comentarii

La împlinirea a 90 de ani de la naşterea poetului Simonyi Imre, autorităţile locale din Satu Nou, comuna Mişca au pregătit o serie de evenimente în cinstea poetului. Acestea vor avea loc sâmbătă şi duminică, aici fiind invitat şi prefectul Aradului, Călin Bibarţ.

Poetul maghiar Simonyi Imre (1920 -1994) s-a născut în Satu Nou (com Mişca) şi a devenit poet în Ungaria. Cum tatăl său, subofiţerul Smola Emeric, a murit devreme, în urma rănilor primite pe frontul Doberdo (Italia) văduva s-a a imigrat în Ungaria. Acolo, poetul a urmat studiile în liceul romano-catolic din Gyula. Episcopul a sprijinit studiile poetului şi l-a ajutat să se angajeze la cotidianul local „Gyulai Hirlap”. Datorită criticismului publicaţiilor sale a devenit respectat de organele regimului comunist. Venea mai rar în satul natal, îsă în toamna lui 1956 vine în ţară, fără paşaport, să se ascundă de securitatea maghiară. După ce s-au potolit spiritele, pleacă iar în Ungaria, dar se ascunde în continuare, la Budapeste, la prieteni. O perioadă, i se interzice publicarea poeziilor sale. Primul său volum revoluţionar va fi publicat la Gyula în 1956, apoi în anii 1960. Imre Simonyi devine colaboratorul extern al ziarului comunist Nepszabadság, datorită sprijinului teoreticianului regimului, Gyögy Aczél, însă nu acceptă că colaboreze cu regimul comunist.
Totuşi, poetului i-a fost acordat premiul literar preţios „József Attila”. Poetul nu a fost membrul niciunui partid, fiind suveranul literaturii maghiare de pretutindeni, omul de legătură al literaţilor maghiari şi români. Primul volum, pe cinste, cu ţinută editorială deosebită a fost editat la Arad în 2006.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro