Stire

Părinţii elevilor care vor face naveta din 15 septembrie ?ncep să se obişnuiască cu ideea

10.08.2010 ⋅ 0 comentarii

În numărul trecut al ziarului nostru aţi putut citi despre unităţile de învăţământ din judeţul Arad care se vor comasa ori desfiinţa. Este vorba despre 60 de unităţi de învăţământ (structuri) - în cea mai mare parte cu clasele I-VIII care se vor desfiinţa, din cauza numărului prea mic de elevi.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut un studiu care a vizat mai multe aspecte şi în urma căruia şcolile cu un număr foarte mic de elevi, chiar şi patru elevi într-o şcoală, au fost desfiinţate. Dacă până în anii trecuţi aceste şcoli se puteau descurca din punct de vedere financiar din anul şcolar următor acest lucru nu va mai fi posibil deoarece primăriile alocă fondurile în funcţie de numărul de elevi. Astfel, conform art.5 alin. ( 5)  din Legea nr.11/2010 - legea bugetului de stat pe anul 2010 - ,,Finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, exclusiv învăţământul special şi centrele de resurse şi asistenţă educaţională, se face pe baza standardelor de cost pe elev / preşcolar , aprobate prin hotărâre a Guvernului”. Fondurile provin din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată şi  sunt prevăzute în bugetele autorităţilor locale.
Părinţii s-au împăcat cu ideeaÎn momentul anunţării acestor restructurări - în primăvară - majoritatea părinţilor nu au fost de acord cu această decizie. Aceştia nu erau de acord ca copiii lor, unii de doar 7-8 ani să facă naveta. Chiar dacă primăriile au promis că vor pune la dispoziţie transporturi pentru şcolari, naveta presupune trezirea cu cel puţin o oră mai devreme decât dacă ar urmat şcoala în satul de domiciliu. De asemenea şi ora la care elevii se vor întoarce acasă va fi mai târzie iar aceştia vor fi mai obosiţi. Pentru a vedea cum este situaţia în prezent, am vorbit cu câţiva primari, care s-au confruntat cu această problemă. Primarul de la Tauţ este foarte supărat pentru această situaţie însă spune că nu are ce să facă. Legea e lege şi trebuie respectată. “La noi s-au desfiinţat două şcoli - una la Nadăş cu clasele V-VIII şi alta la Minişel cu clasele primare. La Nadăş erau 40 de elevi, iar la Minişel erau doar patru. La noi sunt puţini copii faţă de alte comune, iar modalitatea de plată costuri per elev nu ne permite să plătim atât de mulţi profesori. Ne-am gândit foarte mult cum să păstrăm măcar şcoala de la Nadăş unde erau mai mulţi copii dar indiferent ce facem nu sunt bani suficienţi”, ne explică Gheorghe Pleş, primarul comunei Tauţ. La începutul lui martie, când părinţii au aflat că din septembrie vor trebui să îşi trimită copiii la Tauţ, pe o distanţă de 10 kilometri, nemulţumirea a fost foarte mare. Aceştia au spus că veniturile lor sunt foarte mici şi nu îşi permit asemenea costuri iar, la iarnă va fi foarte greu pentru că drumul este foarte lung. “Au fost multe nemulţumiri şi i-am înţeles dar acum părinţii au început să înţeleagă şi să accepte situaţia. Şi eu aş fi vrut să rămână şcoala acolo, dar nu am avut de ales”, mai spune primarul.Mai mult la Şcoala Generală din Nadăş s-au făcut şi lucrări de reabilitare în anii trecuţi, acolo elevii având toate condiţiile necesare - “Şcoala era renovată şi arăta foarte bine. Acum va fi folosită de clasele primare. Anul acesta am fi avut nevoie de bani pentru încălzire şi alte lucrări pentru şcoala de la Tauţ. Nu am primit niciun ban de la Guvern”, spune Pleş.   
Şcoala din Bârsa preia elevii de la Hodiş şi AldeştiSituaţia este delicată şi pentru copiii care până acum învăţau la Hodiş (11 elevi) şi la Aldeşti (16 elevi). De la 1 septembrie aceştia vor face naveta la Bârsa pentru că administraţia locală nu poate plăti salariile dascălilor după noile standarde. Totuşi primarul de aici este optimist spunând că distanţa nu este aşa de mare, doar 2-3 kilometri, iar şcoala din Bârsa este dotată cu microbuz. “Avem cu ce să-i transportăm, iar la Bârsa şcoala este modern reabilită. Am avut lucrări de renovare acum doi ani şi imobilul arată foarte bine. În timp se vor obişnui şi copiii cu naveta pentru că doi-trei kilometri nu este o distanţă foarte mare. Bineîneţeles că am fi dorit ca elevii să aibă tot confortul să nu fie nevoiţi să facă naveta şi să înveţe în satul lor dar nu avem fonduri necesare pentru a plăti atâţia profesori. Ştiu că au existat nemulţumiri în rândul părinţilor dar acum încep să se înţeleagă că nu avem altă soluţie”, ne spune Avram Ciev, primarul din Bârsa. În numerele următoare vă vom prezenta şi alte păreri ale primarilor din comunele în care s-au desfiinţat şcoli.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro