Stire

Salariul "?n m?nă" al unui arădean care lucrează ?ntr-o instituţie publică, după reducerea cu 25% dictată de la Bucureşti: 280 de lei!

18.08.2010 ⋅ 0 comentarii

Un arădean trebuie să se descurce lunar cu doar 280 de lei! Este vorba despre un angajat al unei instituţii publice arădene, care a suferit un şoc atunci când şi-a văzut fluturaşul de salariu din această lună – a constatat că mai are de primit doar 280 de lei, după ce i-au fost extrase toate impozitele şi o rată la bancă. Cazul a fost prezentat de preşedintele organizaţiei municipale PNL Arad, Florin Galiş. „De curând a apărut în instituţiile arădene o insectă: fluturaşul de salariu, rod al minunatei guvernări PDL-iste care a adus populaţia în stare de disperare. Exemplul este al unui om care a contractat o rată lunară pe vremea când acesta era modul a-ţi organiza ceva în viaţă. Acum primeşte o sumă cu care sunt curios cum poate trăi”, a spus Florin Galiş. Conform liderului liberal, astfel de cazuri mai pot fi întâlnite în instituţiile publice arădene. „ Mai multe persoane ne-au semnalat această problemă, dar nu vor să apară în public. Oamenilor le este teamă, s-ar putea afla şi le este frică. Eşti practic într-o situaţie în care nu-ţi poţi gestiona viaţa. Persoana în cauză are în jurul vârstei de 50 de ani. Sunt situaţii limită de viaţă”, a relatat Galiş, susţinând că la vederea fluturaşilor de salariu, mulţi angajaţi au fost consternaţi, fiind „în pragul unei revolte”.
Banca, sporul şi sindicatul - fără aceste cheltuieli, angajatul ar fi primit în mână 612 leiÎn cazul prezentat de către preşedintele PNL Arad, angajatul a avut un salariu de încadrare de 1038 de lei, diminuat la 802 după scăderea celor 25%. În continuare, după scăderea tuturor impozitelor şi contribuţiilor sociale, a ratei la bancă (254 de lei) a cotizaţiei de sindicat (10 lei) şi a unui rest de plată la Contractul Colectiv de Muncă (68 de lei), angajatul rămâne cu suma de 280 de lei! Dacă omul nu ar fi avut de plătit rata la bancă şi cotizaţia la sindicat, plus restituirea sporului (prespunând că despre asta ar fi vorba), ar fi primit 612  lei, adică fix venitul net minus impozitul pe salariu. Dacă am fi adăugat la cei 280 de lei doar banii pentru care nu este vinovat că trebuie să îi restituie (cei 68 de lei), angajatul ar fi primit 348 de lei. Orice calcul am face, tot la sume „exorbitante” ajungem. Ca o comparaţie, după aplicarea reducerii cu 15% a ajutoarelor sociale, ajutorul de şomaj a ajuns la un minim de 382 de lei. Pentru angajatul în cauză, intrarea în şomaj nu ar fi însă o soluţie, având în vedere problema pe care o are cu restituirea creditului la bancă. Deci, acesta va continua să lucreze în instituţia publică din oraşul nostru, expus fiind la un asemenea venit oricăror tentaţii. 

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro