Stire

Zsolt T?r?k spune că vremea nefavorabilă nu a permis niciunui alpinist să urce pe K2

01.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Zsolt Török a povestit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, cum a decurs expediţia pe K2, relatând cele mai importante evenimente din cele 73 de zile petrecute pe munte. Conform celor spuse de alpinist, au fost momente plăcute, dar şi mai puţin plăcute, însă experienţa dobândită a fost cea  mai importantă. Întors de mai puţin de o săptămână din expediţia K2, Zsolt a venit în faţa arădenilor pentru a le vorbi despre ce s-a întâmplat acolo - „La început sub vârful K2 au fost peste 10 echipe gata să înceapă expediţia. Din păcate a fost un sezon prost din punct de vedere al condiţiilor meteorologice. Pakistanezii au spus de la început că anul acesta nu se va putea urca pe vârf, însă noi am refuzat să îi credem. Am fost induşi în erore şi prin buletinele meteo pe care le-am primit”, povesteşte alpinistul.
Divergenţe între Zsolt şi organizatorul expediţieiAlpinistul arădean se declară a fi foarte dezamăgit de unele întâmplări din timpul expediţiei, printre care unele neînţelegeri care au apărut între el şi organizatorul expediţiei, George Dijmărescu.  Cei doi au avut mai multe neînţelegeri, atât în privinţa traseului ales, cât şi în cea a aprovizionărilor. La un moment dat au avut probleme cu mâncarea, atunci când Zsolt transmisese la Arad că pakistanezii au furat mâncarea. Se pare însă că nu acesta fusese motivul, ci organizarea defectuoasă şi timpul nefavorabil – „Vreau să îmi cer scuze de la pakistanezi pentru că am crezut aşa ceva despre ei. De fapt sunt nişte oameni foarte buni şi sufletişti. La momentul respectiv am fost indus în eroare, apoi au avut loc nişte divergenţe – ca să le spun aşa – între mine şi organizatorul expediţiei, care a spus că ei ne-au furat mâncarea. Şerpaşii au încercat să ajungă la noi, însă zăpada nu le-a permis”, explică Zsolt Török. Acesta mai spune că mâncarea lor a fost foarte proastă, comparativ cu ce au mâncat celelalte echipe – „Nu am mâncat carne deloc, ci doar orez şi supe, în timp ce ceilalţi aveau hrană foarte diversificată, foarte multe fructe şi dulciuri care întăresc organismul.”
Nimeni nu a atins vârful K2 anul acestaCât despre austriacul care a spus că a ajuns pe vârf, Zsolt a spus că „Adevărul despre afirmaţia lui Christian este o poveste tristă. Din păcate chiar dacă în general avem o imagine bună despre alpinism, sunt oameni care ne fac să ne schimbăm părerea. Anul acesta au fost alpinişti de talie mondială cu 13 optmiari urcaţi şi mai aveau să urce pe K2, dar au înţeles că nu se poate.” Totodată, arădeanul a ţinut să îşi exprime regretul pentru moartea unui alpinist bulgar, a doi şerpaşi, precum şi a lui Frederick Erickson – alpinist şi skior extrem care vroia să scheize de pe vârful K2. 
Zsolt plănuieşte deja noi expediţiiAlpinistul arădean s-a şi gândit deja la noi expediţii în care ar putea pleca anul viitor. Cum ne-a obişnuit până acum, s-a gândit la cele mai dificile şi mai greu accesibile vârfuri. „L-am contactat pe David Neacşu şi i-am propus trei obiective, pe care să le îndeplinim cu alpinişti din ţară. Primul ar fi vârful Nanga Parbat, denumit şi „Muntele Ucigaş”, prin peretele Rupal, muntele Gasherbrum 4, care este foarte dificil fiind foarte vertical şi muntele Masherbrumm. Deocamdată nu este nimic sigur, însă vom mai purta discuţii în acest sens”, ne dezvăluie Török.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro