Stire

Rechizitele pentru noul an şcolar pot ajunge cu lejeritate la un salariu minim pe economie

03.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Pregătirile pentru noul an şcolar sunt în plină desfăşurare. Dacă profesorii sunt din nou la şcoală, nici părinţii nu au stat prea mult pe gânduri şi au început deja goana după rechizite. Acestea se găsesc în librării, magazine sau supermarket-uri, în funcţie de locul de unde le cumperi preţul pentru acelaşi produs putând fi mai mic sau mai mare chiar şi cu 2 lei. 
Dacă faci greşeală să duci şi copilul la cumpărături atunci banii cheltuiţi pe rechizite vor fi cu siguranţă foarte mulţi. Anul acesta au apărut caiete, pixuri, radiere... importate din diferite ţări la preţuri mult mai mari decât cele româneşti. Astfel un caiet import Spania costă 7,9 lei pe când un caiet românesc, copertat chiar mai frumos decât cel din import poate fi achiziţionat cu 2.2 lei. Bineîneţeles caietele obişnuite se găsesc şi la 1,2 lei. Din colecţia de „lux” adică la super-preţ putem aminti ghiozdanele ce depăşesc 100 de lei doar pentru că au imprimate diferite personaje din desene animate sau din filme pentru copii, penarele ultra-dotate ce ating 50-70 de lei, dar şi pixurile şi stilourile care depăşesc 20 de lei. Oricum cei mai puţin pretenţioşi pot găsi rechizite la preţuri decente, asemănătoare sau chiar la fel cu cele practicate în anii trecuţi, în caz contrar o persoană cu salariul minim pe economie va trebui să îşi dea toţi banii dintr-o lună pe asemenea produse, mai ales dacă are doi copii la şcoală.
200 de lei suma minimă necesară pentru primele rechiziteLibrăriile, supermarket-urile şi magazinele de specialitate s-au aprovizionat din timp cu caiete, creioane, acuarele, stilouri şi tot ce este nevoie pentru începutul de an şcolar. Bineînţeles că şi preţurile diferă, atât în funcţie de calitatea produsului cât şi de locul de achiziţionare. Oricum, cumpărând, să zicem 15 caiete dictando, 15 de matematică, câteunul de muzică, biologie şi chimie, vocabular, coperţi din plastic pentru caiete şi manuale, un penar, ghiozdan, stilou, creioane, carioca, acuarele, trusă geometrică... un părinte va scoate din buzunar mai bine de 200 de lei – în cazul în care le cumpără pe cele mai ieftine. Acestea ar fi însă doar primele cumpărături pentru că după începerea anului şcolar, la şedinţa cu părinţii, cu siguranţă va mai afla că mai sunt multe de cumpărat. De obicei, în special în clasele primare, se cer diferite caiete speciale care depăşesc 5 lei bucata.
Gamă diversificată de produse în funcţie de buzunarPreţurile diferă de la un magazin la altul, dar şi de la un producător la altul. De exemplu un caiet poate fi cumpărat şi cu 1,2 lei, iar cei care preferă caiete cu diferite personaje din desene animate le pot achiziţiona cu preţuri între 1,6 şi 3,5 lei. Stilourile se găsesc la preţuri începând de la 7,5 lei şi pot ajunge până la câteva zeci de lei, în funcţie de cât îşi permite fiecare. Creioanele colorate pornesc de la 3 lei ajungând până la 17,5 lei, setul de carioca de la 4 lei până la 20-25 de lei în funcţie de numărul de culori dar şi de firma producătoare. O soluţie pentru a avea incluse toate acestea – creioane, carioci, radieră, ascuţitoare, stilou, trusă de geometrie – ar putea fi penarul dotat cu toate acestea. Aici, în funcţie de numărul de piese, preţul se încadrează între 17 lei şi 50 de lei sau chiar mai mult. Nici ghiozdanele nu sunt tocmai ieftine în acest an, preţurile începând de la 25 de lei şi depăşind 100 de lei. Bineînţeles că sunt ghiozdane care au incluse diferite rechizite altele, care trec de 80 de lei au şi penar dotat cu creioane, stilou...  La modă în materie de rechizite: Hanna Montana şi High School Musical Părinţii pentru care banii nu sunt o problemă pot opta pentru rechizitele la „modă” din acest an. Librăriile oferă seturi formate din caiete, acuarele, creioane, radiere, ascuţitoare... cu numele şi imaginea personajelor preferate de cei mici. Cele mai multe sunt cu Hanna Montana, eroii din High School Musical, Piraţii din Caraibe, păpuşi Barbie dar şi cu diferite formaţii de muzică. Acestea sunt ceva mai scumpe mai ales că personajele sunt imprimate pe caiete cu coperţi cartonate, un caiet ajungând la 3 lei, radiera la 1,5 lei sau chiar mai mult, penarele depăşind 20 de lei, iar ghiozdanele 100 de lei. Pentru a găsi preţul potrivit pentru fiecare singura soluţie este să treceţi prin mai multe magazine pentru a vă face o idee despre raportul calitate-preţ.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro