Stire

Se anunţă o toamnă "fierbinte" prin proteste şi manifestări sindicale

06.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Protestele împotriva Legii salarizării unitare ar putea demara în forţă la mijlocul acestei luni. În prezent, în interiorul sindicatelor au loc consultări pentru a vedea dacă salariaţii – bugetari – vor sau nu să protesteze chiar şi prin grevă generală. 
Cea mai acută nemulţumire a sindicaliştilor rămâne în continuare salarizarea. Aceştia au propus Guvernului ca salariul minim pe economie să se încadreze între 675 şi 750 de lei însă aceştia au fost de acord doar cu 650 de lei. Cum sindicaliştii nu au fost de acord cu oferta făcută de Guvern sunt decişi să protesteze, din calendar nefiind exclusă chiar greva generală. Aceştia spun că în funcţie de finalizarea consultărilor din teritoriu, protestele ar putea fi declanşate din a doua parte a lunii septembrie iar în 7 octombrie s-ar putea organiza un miting de amploare.  „Nu am primit încă programul protestelor de la nivel naţional însă de îndată ce se vor stabili exact protestele noi ne vom consulta membrii de sindicat şi în funcţie de decizia lor vom participa sau nu la acţiuni. Bineînţeles că suntem foarte nemulţumiţi în privinţa reducerilor salariale, a salariului minim pe economie, şi este foarte posibil ca sindicaliştii arădeni să participe la preteste”, ne explică Ilie Don, preşedintele Confederaţiei Naţionale „Cartel Alfa”, filiala Arad. 
Şi poliţiştii sunt dispuşi să participe la forme de protest, aceştia având posibilitatea să îşi exprime poziţia pe internet, votând online „Manifestul pentru acţiune sindicală”. „În perioada următoare vom participa la consultări cu liderii de la nivel naţional şi vom stabili paşii pe care îi vom face. Vom participa şi la acţiunile organizate de colegii noştri de la „Cartel Alfa”, în limita legii. Nemulţumirile sunt mari peste tot”, spune Radu Botaş, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, filiala Arad.În aceeaşi situaţie sunt şi cadrele didactice, care s-au trezit cu diminuări drastice de salarii, dar cum abia de câteva zile a început anul şcolar, încă nu au avut loc consultările. „Săptămâna viitoare mă voi consulta cu liderii de sindicat din fiecare şcoală pentru a vedea exact situaţia cu care ne confruntăm. Dacă aceştia îşi exprimă intenţia de a participa şi organiza acţiuni de protest atunci le vom demara”, spune Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad."Noi am decis deja în Comitetul Confederal organizarea unui miting cu toate confederaţiile pe data de 7 octombrie. Dacă în sistemul bugetar vom decide declanşarea grevei generale, acea grevă va fi generală de-adevăratelea. Nimeni nu va mai desfăşura vreo activitate", a explicat Petru Dandea, vicepreşedintele CNS „Cartel Alfa”.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro