Stire

18% dintre elevii arădeni vor ?nvăţa ?n şcoli neautorizate sanitar

07.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Inspectoratul Şcolar Judeţean a informat prefectura în legătură cu pregătirile pentru începerea noului an şcolar. Astfel, la nivel de judeţ s-au alocat, din datele furnizate de IŞJ, fonduri în valoare de 3.400.000 de lei, bani destinaţi igienizării unităţilor de învăţământ. Fondurile au fost asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale care au în patrimoniu clădirile unităţilor de învăţământ.  Au fost identificate 214 obiective asupra cărora trebuie să se intervină pentru reabilitare, reparaţii ori construire, iar finalizate sunt 114. Lucrările în curs de execuţie sunt 100, dintre care 20 sunt clădiri noi şi 4 sunt campusuri şcolare. Valoarea totală a lucrărilor este de 317.296.000 de lei, 117.000.000 de lei fiind banii alocaţi şi decontaţi prin H.G., iar valoarea lucrărilor executate şi nedecontate se ridică la 7.415.000 de lei. Dintre cele 491 de unităţi şcolare în care se vor desfăşura activităţi educaţionale în noul an şcolar, 253 sunt complet autorizate sanitar, 40 sunt în curs de autorizare şi 198 sunt neautorizate.Din datele statistice existente la ISJ Arad rezultă că în anul şcolar 2010-2011, 74% din populaţia şcolară a judeţului îşi va desfăşura activitatea în spaţii autorizate din punct de vedere sanitar, 8% în spaţii în curs de autorizare şi 18% în cele neautorizate.Totodată, IŞJ s-a angajat ca până la data de 1 octombrie 2010 să elaboreze un program pe termen lung privind prevenirea incendiilor. 
Manualele pentru liceu - acoperite în proporţie de 40%Au fost achiziţionate manuale şcolare noi în valoare de aproape 340.000 de lei, cheltuindu-se toată suma prevăzută în buget pentru acest tip de achiziţie. Astfel a fost acoperită integral nevoia de manuale şcolare pentru clasele I, iar pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a gradul de acoperire cu manuale noi este de 30%, pentru clasele V-XII  de 15% cu următoarele precizări: pentru clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a au fost asigurate în proporţie de 100% manualele de limba şi literatura română şi matematică.Pentru clasele de liceu au fost asigurate în proporţie de 40% manuale pentru disciplinele istorie, geografie, chimie, fizică, logică şi argumentare şi informatică, în vederea pregătirii pentru examenele de bacalaureat.
Mai puţine clase realizate decât s-a planificat iniţialPentru momentul 1 septembrie datele statistice sunt definitivate doar pentru clasele a IX-a. La clasa I înscrierile continuă în unităţile şcolare, datele existente în acest moment fiind parţiale. Astfel, pentru clasele a IX-a avem următoarea situaţie la nivel judeţean:Dintre cele 154 de clase a IX-a  la zi planificate au fost realizate 139Dintre cele 6 clase a IX-a seral planificate, au fost realizate 4Dintre cele 2 clase a IX-a fără frecvenţă a fost realizată unaDintre cele 7 clase a IX-a învăţământ pentru copii cu deficienţe, au fost realizate 6Dintre cele 32 de clase zi planificate, numite generic “an de completare”, au fost realizate 30Dintre cele 3 clase seral planificate, numite generic “an de completare”, au fost realizate 3Clasa pentru copiii cu deficienţe a fost realizată. 60 de unităţi şcolare desfiinţateAu fost desfiinţate 60 de unităţi şcolare, cu precizarea că erau şcoli fără personalitate juridică, iar 5 unităţi au fost comasate. 25 de unităţi şcolare şi-au pierdut personalitatea juridică, cu precizarea că au devenit structuri.Unităţile şcolare restructurate sunt două, cu precizarea că cele două şcoli au fost şcoli generale şi s-au transformat în şcoli I-IV.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro