Stire

Anul şcolar 2010-2011 - 64 de şcoli desfiinţate, 71 fără autorizaţii de funcţionare, mai puţini profesori necalificaţi

09.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a prezentat principalele noutăţi pentru anul şcolar 2010-2011 precum şi modificările ce au avut loc în cadrul instituţiei, dar şi a unităţilor şcolare. Conform IŞJ Arad, în judeţul nostru se înregistrează o scădere a numărului de copii, ceea ce a determinat, în mare parte, desfiinţarea unor şcoli primare, unde învăţau chiar şi patru copii. 
În cadrul Inspectoratului Şcolar au avut loc unele reorganizări, conform noii organigrame de funcţionare emisă de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. „Modificările apărute în Organigrama Inspectoratului Şcolar Arad, pentru anul şcolar 2010-2011, sunt în concordanţă cu noile tendinţe ale MECTS privind asigurarea calităţii în educaţie şi descentralizarea instituţională”, spune Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Arad.Astfel a fost desfiinţat un post de inspector şcolar general adjunct, Minodora Marinescu, ocupanta acestuia, revenind la vechiul post din inspectorat. Departamentul curriculum şi controlul asigurării calităţii funcţionează cu 12,5 norme – acesta cuprinzând inspectorii şcolari de specialitate şi inspectorul şcolar pentru monitorizarea curriculumului descentralizat – post nou înfiinţat. În privinţa inspectorilor de specialitate s-au înregistrat şi unele înlocuiri, acestea înregistrându-se la Educaţie Fizică, resurse umane şi la învăţământul primar. La departamentul descentralizare şi management instituţional dezvoltarea resursei umane au rămas 7,5 norme (cuprinde inspectorii şcolari de specialitate pentru implementarea descentralizării instituţionale, managementul resurselor umane, dezvoltarea resursei umane, educaţie permanentă, proiecte educaţionale, învăţământ particular şi mentorat - post nou înfiinţat). Al treilea departament, cel administrativ, a pierdut şase norme, rămânând cu 10 (acesta cuprinde serviciul contabilitate, secretariat, juridic, salarizare, informatizare, tehnic). Reţeaua unităţilor de învăţământ – cu 64 mai micăAnul acesta în judeţul nostru vor funcţiona 156 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 337 structuri (493 per total). Au fost desfiinţate 64 de unităţi, din care 59 structuri şi cinci cu personalitate juridică. Dintre unităţile cu PJ, majoritatea sunt şcoli generale – 82, urmate de licee şi grupuri şcolare – 39, grădiniţe – 22 iar şcoli cu clasele I-IV – 2. Restul unităţilor cu PJ sunt centre şcolare, şcoli speciale, postliceală – câte una din fiecare categorie. De asemenea, la nivel de judeţ sunt înregistrate opt unităţi particulare dintre care una este structură. „Decizia de restructurare şi de eficientizare a reţelei a avut la bază mai multe criterii, cum ar fi numărul de elevi, reducerea claselor simultane, opinia primarilor, a directorilor, a părinţilor, precum  şi distanţa dintre localităţi şi posibilitatea asigurării transportului elevilor”, spune inspectorul general.
69.100 de copiii din tot judeţul încep anul şcolar luniLa nivelul judeţului Arad vor începe luni şcoala respectiv grădiniţa, 69.100 de copiii, dintre care 777 vor învăţa în unităţile de învăţământ special. Cel mai mare număr de copii se înregistrează în învăţământul gimnazial – 18.514, urmând cel liceal – 17.768, primar – 17.411, preşcolar 13.115, SAM – 836 şi postliceal – 679.  Educaţia acestor copii va fi asigurată prin 6.254,5 posturi dintre care 5.684 sunt finanţate de consiliile locale, 420 de Consiliul Judeţean, iar 150,5 de către Ministerul Educaţiei. „Demn de remarcat este faptul că anul acesta sunt mult mai puţini profesori necalificaţi. Niciun candidat care a luat examenul de titularizare nu a rămas fără post (titular sau suplinitor), iar personal necalificat avem într-un număr foarte mic în special în mediul rural”, spune Mirela Aldescu. 
214 imobile şcolare reabilitate sau în curs de reabilitareTotodată, începând din anul 2006 şi până în prezent la IŞJ sunt înregistrate 214 obiective de investiţii, reabilitări, asigurare cu utilităţi şi reparaţii capitale. Dintre acestea, anul acesta, au fost finalizate lucrările în 93 de unităţi (Ex.: Şcoala Generală „Ştefan Cicio-Pop” Arad, Şcoala Generală nr. 5 Arad, Şcoala Generală Căpâlnaş, Şcoala Generală Buteni, Grup Şcolar Chişineu Criş, Şcoala Generală „Adam Muller Guttenbrunn” Zăbrani). În cazul a 23 de unităţi lucrările sunt finalizate în proporţie de 80% (Ex.: Grup Şcolar “Csiky Gergely” Arad, Şcoala  cu cls. I-VIII cartier Pădureni oraş Chişineu Criş, Grup Şcolar “Gheorghe Lazăr” Pecica, Şcoala Generală Şagu, Şcoala Generală Bârsa, Grup Şcolar Industrial Sebiş)Iar 98 sunt aflate într-un stadiu fizic mai mic de 80% acestea urmând să se finalizeze în funcţie de finanţarea de la bugetul de stat- bugetele locale.În anul 2007 a fost aprobată şi execuţia a două campusuri şcolare (pentru Grupul Şcolar „J.G. Tajovski” Nădlac şi pentru Liceul „A.M. Guttenbrunn” şi Liceul cu Program Sportiv Arad) şi a două Şcoli de arte şi meserii (pentru Colegiul Economic Arad şi Şcoala Generală Vârfurile). Lucrări de execuţie s-au derulat numai la Campusul Nădlac, realizându-se până în prezent lucrări la corpul I şi II şcoală în proporţie de 30%, cămin –cantină 25%, ateliere 25%, bloc garsoniere 25%, sală sport 45%. Valoarea contractului pentru campusul de la Nădlac se ridică la 29.355.000 lei, dintre care au fost plătite lucrări în valoare de 5.312.000 lei, iar firma care se ocupă de construcţie a mai executat lucrări în valoare de 3.433.000 lei care nu au fost plătite.
Manualele şcolare asigurate în proporţie de peste 80%Pentru acest an şcolar Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a comandat manuale şcolare în valoare totală de 321.613, 50 lei, iar până la ora actuală editurile au onorat comanda în proprţie de 80%. Manualele primite deja au fost livrate spre unităţile de învăţământ, iar cele care vor veni zilele următoare vor fi livrate cât mai repede. Totdată 10.253 de elevi care provin din familii cu venituri mici vor primi anul acesta pachete cu rechizite. Astfel pentru clasa I se vor acorda 1.545 pachete, pentru clasele II-IV – 3.962 pachete, pentru clasele V-VIII – 3.496 pachete, iar pentru clasa a VIII-a 1.250 pachete. Valoarea totală a rechizitelor, cu TVA inclus se ridică la 220.965 lei. De programul „Laptele şi cornul” vor beneficia în acest an 45.988 de elevi iar de fructe - respectiv mere - 36.505 elevi. 
Modificări în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământAnul acesta au apărut unele modificări în componenţa numerică  şi structura  consiliului de administraţie din şcoli, de la 9-15 membri la 7-11 membri. Structura minimă a consiliului de administraţie cuprinde următorii 7 membri: directorul unităţii de învăţământ, doi reprezentanţi ai cadrelor didactice, aleşi de consiliul profesoral, contabilul/contabilul şef al unităţii de învăţământ, un reprezentant al primarului, un reprezentant al consiliului local şi un reprezentant al asociaţiei de părinţi. Pentru unităţile de învăţământ din mediul rural, care au în componenţă structuri şcolare din satele care aparţin localităţii respective, reprezentarea cadrelor didactice va fi asigurată de către un cadru didactic coordonator al structurii şcolare. În funcţie de mărimea şi complexitatea unităţii de învăţământ, structura consiliului de administraţie poate fi de 9 sau 11 membri, obţinută prin suplimentarea structurii minime de 7 membri.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro