Stire

Lubeniţa, pe sf?rşite ?n pieţele arădene

16.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Roşu sau galben, pepenele este vedeta sezonului de vară. Dar toamna îşi intră încet, încet în drepturi, amăgindu-ne cu încă câteva zile de soare, iar dacă vara e pe sfârşite, la fel este şi producţia de lubeniţă: „Cam încă vreo două săptămâni, şi apoi gata. La anul!” spune zâmbind o vânzătoare de lubeniţă. Aşadar, cei care îndrăgesc lubeniţa, trebuie să se grăbească, deoarece locul său va fi luat de alte produse, mai tomnatice, precum strugurii! Preţurile sunt foarte bune, un leu kilogramul, iar cei care îşi doresc să pună pentru iarnă, la murat, pot alege dintre lubeniţe de diverse mărimi, la un preţ acceptabil, de 2-2,5 lei/kg. Pepenele verde, cunoscut în unele zone geografice din România şi sub denumirea de lubeniţă sau harbuz, are o mulţime de beneficii pentru sănătate, fiind un adevărat izvor de energie. Anul acesta, producţia a fost compromisă de vremea capricioasă şi de inundaţii: „Toate merg spre minus. De când cu salariile tăiate, arădenii sunt mult mai cumpătaţi” este de părere un alt vânzător de lubeniţă, care e decis ca de anul viitor să se ocupe doar de cultura mare. A investit pentru producţia din acest an peste 4.000 de lei, la care se adaugă costurile pentru pază, transport, taxe etc., ceea ce înseamnă că nu rămâne cu mai nimic. La cealaltă extremă, Florin Englezu, venit tocmai de la Dăbuleni (judeţul Dolj) este mulţumit de cum a mers vânzarea de lubeniţă: „Am dat câte o tonă, o tonă şi jumătate, în fiecare zi. De 20 de ani mă ocup cu aşa ceva, am vândut în toate pieţele din Arad, dar şi prin Cluj, pe unde mergea piaţa mai bine” mărturiseşte acesta, care s-a mutat pentru 3 luni – cât ţine sezonul de lubeniţă, la Arad, cu tot cu familie. „Preţul e ca şi anul trecut, la început mai mare, acum la un leu/kg. Ne-am format clienţii, vin să ne caute” mai spune acesta, în timp ce serveşte un client. Băiatul său şi-a făcut deja prieteni în zona pieţei, iar la final, când vor trage linie, vor fi mulţumiţi de munca depusă. „Raportând la pensiile noastre, am spune că e scump, dar dacă ne gândim la cei care îi produc şi ce costuri au, nu e. Şi ei trebuie să-şi scoată cheltuiala” ne spune Alexandru Lazău, în timp ce întinde banii pentru lubeniţă. Dacă acum lubeniţa e pe sfârşite, la mare căutare sunt cele mici, numai bune de pus la murat. De la Angela Şerban, care vinde lubeniţe mici, am aflat şi reţeta: într-un butoi se aşază frumos, lubeniţele mici, iar la fiecare 10 litri de apă se adaugă 11 linguri de sare, condimente, mărar, frunze de dafin şi boabe de piper: „Vor fi cele mai bune murături”, ne asigură tanti Angela.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Vîrvarii, Foto: Nelu Scripciuc ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro