Stire

?n decurs de un an salariile din primăria Arad s-au redus de trei ori

17.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Fără prime şi sporuri, cu salariul diminuat şi cu obligaţia de a returna sume importante de bani, mulţi salariaţi din primărie merg acasă cu 4-500 de lei
Dacă acum 2-3 ani să fii bugetar era un privilegiu care se dobândea, conform legendelor urbane, de multe ori în schimbul unei „atenţii” generoase plasate corect,  în ultima vreme aceiaşi salariaţi ai statului au devenit motiv de înduioşare, din moment ce o familie alcătuită din doi bugetari câştigă în municipiul Arad 800 de lei pe lună. Gata cu sporurile, primele şi alte astfel de anexe la salariu! Să spunem că soţia din acest cuplu de care vorbeam lucrează în primăria Arad. De câteva luni vine acasă în ziua de salariu cu doar 400 de lei. Nu numai că salariul i-a fost redus cu 25 de procente, dar nu mai primeşte nici prima de... igienă, bani al căror scop era să ajute la îmbunătăţirea ţinutei funcţionarului. Mai mult decât atât, trebuie să returneze primăriei banii primiţi din această primă timp de 2 ani de zile (în total aproximativ 2.000 de lei de persoană), dar şi sporul de dispozitiv pe care l-a primit în 2007 pentru doi ani de zile. Banii i-a primit atunci pe toţi deodată, în jur de 3.000 de lei, iar acum trebuie să îi dea înapoi, conform sentinţei Curţii de Apel. Sute de salariaţi ai primăriei sunt în această situaţie. Sporul de dispozitiv reprezenta 25% din salariu. Acum au la dispoziţie 36 de luni să returneze toată suma şi plătesc deja de anul trecut. Între timp a apărut reducerea de 25% dispusă de Guvern, iar acum dau înapoi şi prima de igienă. „Într-un an de zile ni s-a redus salariul de trei ori. Sunt mulţi care au plecat deja din primărie. Două treimi dintre angajaţi primesc salarii sub 1000 de lei”, spune Mihnea Silaghi, liderul de sindicat din primărie.Primarul a dispus returnarea banilor din prima de igienă, deşi procesul este încă pe rol. A fost însă obligat să ia măsuri urgente, de termenul pe care l-a primit de la Curtea de Conturi care a realizat un audit la primărie.Cei mai mulţi bugetari se gândesc, în aceste condiţii, să se reprofileze profesional, aşa că sunt permanent în căutarea unui alt loc de muncă.
Bugetari care aduc bani de acasăŞi salariaţii Consiliului Judeţean Arad trec printr-o perioadă neagră: trebuie să returneze prima de igienă, pe care au primit-o în anii 2008 şi 2009, ceea ce însemna atunci aproximativ 500 de lei/persoană/lună. Nu cu mult timp în urmă am expus şi situaţia angajaţilor primăriei Sântana. În medie, fiecare salariat de aici trebuie să restituie în jur de 1.500 – 1.800 de lei pentru sporurile şi primele de anul trecut, iar pentru cadourile de Crăciun le-au fost imputaţi 350 de lei „de căciulă”. Am putea extinde această stare de fapt la foarte multe instituţii de stat, unde angajaţii au fost grav loviţi în... fluturaşul de salariu, şi nu ne referim doar la cele 25 de procente tăiate la nivel naţional.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro