Stire

Epopeea deblocării posturilor pentru spitalele arădene - anestezie locală pentru un sistem cangrenat de lipsa personalului medico-sanitar

23.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Numărul posturilor deblocate de Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din judeţul Arad a lăsat un gust amar reprezentanţilor unităţilor medicale. În plus este posibil ca şi acestea, puţine câte sunt să rămână neocupate, având în vedere exodul medicilor către străinătate. Cele 23 de posturi au fost suplimentate ulterior cu altele 5, destinate Serviciului de Ambulanţă Arad, pentru care iniţial nu se aprobase deblocarea niciunui loc pentru organizarea concursului. Chiar şi aşa având în vedere deficienţa acută de personal medico-sanitar în Arad, posturile deblocate reprezintă doar puţin mai mult decât nimic.   Speranţe mari din partea spitalelor arădene - posturi puţine din partea Ministerului Sănătăţii Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Salvador Vuia” Arad va scoate la concurs 3 posturi, unul de medic primar şi două de sistente, în condiţiile în care în prezent unitatea medicală se confruntă cu un deficit de personal de aproape 30%  faţă de prevederile legale. “Asta este, mulţumiţi sau nu  de numărul de locuri deblocate, trebuie să ne descurcăm cum putem. Noi am solicitat deblocarea a 8 posturi pentru asistente şi 2 pentru medici şi am primit mult mai puţin, deşi avem deficit semnificativ de personal. Poate la deblocările viitoare vom primi mai mult. În ceea ce priveşte candidaţii, nu cred că vor exista probleme pentru că este o specialitate căutată. Aşteptăm să primim metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor deblocate şi apoi să trecem la treabă” a declarat dr. Sorin Prişcă, managerul maternităţii arădene. Speranţe în discordanţă  cu realitatea au fost şi în cazul Spitalului Clinic Municipal, unde situaţia este în continuare neclară, iar personalul medico sanitar lipseşte în proporţie de peste 40%. Deşi este unitatea medicală cu cele mai multe posturi deblocate, mari îmbunătăţiri în completarea personalul nu se prevăd, mai ales că există emoţii legate de înscrierea concurenţilor la concurs. Dr. Olariu Teodora, directoarea spitalului spune că “Ministerul Sănătăţii a aprobat pentru Municipal 3 posturi de medici, 4 de asistente şi 1 pentru personal auxiliar. Am sperat că vor fi mai multe, însă nici prea multe pentru că legea nu permie ca salariile angajaţilor să depăşească 70% din buget. Nu ştiu când va avea loc concursul pentru locurile deblocate pentru că nu ştim cine şi când va prelua spitalul. În plus este posibil să nu avem concurenţi pentru posturile de medici deblocate, mai ales pentru radiologie. S-a mai întâmplat să fie deblocate posturi care au rămas neocupate din lipsă de concurenţi. Medicii, mai ales cei tineri preferă să plece în străinătate, fiind tentaţi de salarii mai mari şi condiţii mai bune. Noi nu prea avem cu ce să-i convingem să rămână”. Spusele dr. Olariu sunt susţinute şi de cele peste 100 de dosare finalizate la DSP Arad, ale cadrelor medicale arădene care au ales să muncească peste hotare şi alte câteva sute în curs de finalizare. 
Revenire nesemnificativă a Ministerului asupra Serviciul de Ambulanţă Arad - 5 posturi deblocateDeşi  sărit din schemă în prima fază, Serviciul de Ambulanţă Arad a primit ulterior veste deblocării a 5 posturi, 2 pentru medici, o asistentă şi un ambulanţier. Praf în ochi - spun reprezentanţii ambulanţei având în vedere că personalul serviciului practică şi voluntariatul, având în vedere că orele suplimentare nu le sunt plătite. “Din păcate numărul posturilor deblocate nu ne simplifică situaţia aproape deloc, mai ales în cazul asistenţilor şi al ambulanţierilor. Noi am solicitat deblocarea a câte 18 posturi pentru ambele categorii de personal. În prezent pentru a putea intervenii la nivel satisfăcător personalul Serviciului de Ambulanţă este nevoit să facă foarte multe ore suplimentare. Aceste ore nu sunt plătite pentru că nu există bani, şi nici de zile libere la schimb nu pot beneficia, pentru că asta ar însemna ca în următoarea lună să nu mai avem personal disponibil. Sunt sigur că vor exista concurenţi pentru posturile scoase la concurs, nu vor exista probleme în acest sens” spune Roberto Schill, managerul Serviciului de Ambulanţă Arad, care răspunde zilniv unui număr de aproximativ 120 de solicitări în municipiu şi judeţ. 
O viziune optimistă din partea Direcţiei de Sănătate Publică Puţin mai optimişti se arată reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad care spun că posturile deblocate au totuşi efect în rezolvarea preoblemei legate de  lipsa de personal medico - sanitar din spitalele arădene.  “Chiar dacă  posturile deblocate sunt puţine, pentru moment rezolvă cât de cât situaţia critică a lipsei de personal din spitale. La cele 23 de posturi anunţate se adaugă altele 5 pentru Serviciul de ambulanţă. În plus Ministerul Sănătăţii a deblocat încă 8 posturi şi jumătate pentru consiliile locale care au preluat unităţile medicale descentralizate. Administraţiile însă vor decide dacă vor organiza concursuri ăentru personal medico-sanitar, auxiliar sau pentru personal administrativ, în funcţie de nevoile fiecărui spital” a declarat dr. Ionel Drăgănescu, director coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Arad. Ministerul Sănătăţii estimează că, începând din luna noiembrie unităţile sanitare cu paturi vor organiza concursurile/examinările pentru ocuparea posturilor deblocate.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro