Stire

Arădenii care deţin porci, oi, tractoare sau terenuri nu mai primesc ajutoare de ?ncălzire

30.09.2010 ⋅ 0 comentarii

Dacă anul trecut nu mai puţin de 13.500 de arădeni au beneficiat de ajutor de încălzire, anul acesta numărul beneficiarilor ar putea scădea
Dacă frigul a început deja să ne dea târcoale, iată că veştile privind acordarea ajutorului de încălzire pentru locuinţe nu sunt tocmai pe placul celor care sperau că se vor încadra şi anul acesta. Conform noilor reglementări, pe lângă criteriul de venit, Guvernul a hotărât ca toţi cei care au mai mult de două locuinţe, maşini puternice, utilaje agricole sau animale, să nu beneficieze de ajutor de încălzire. Conform estimărilor făcute de Guvern, pentru bugetul anului 2010 se vor economisi în acest mod 10,6 mil. lei din bugetul de stat şi 27,6 mil. lei din transferuri către bugetele locale, iar pentru anul 2011 se vor economisi 26,4 mil. lei din bugetul de stat şi 70 mil. lei din transferuri către bugetele locale.
Cine nu beneficiază de ajutorConform noilor reglementări, toţi cei care deţin clădiri sau spaţii locative în afara celei de domiciliu, precum şi cei care deţin autoturisme care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze şi microbuze nu vor mai primi ajutor de încălzire. La fel şi cei care deţin utilaje agricole, de prelucrare agricolă sau a lemnului (tractor, combină, presă de ulei, gater, drujbă) sau care au depozite bancare de peste 3.000 de lei. Nici cei cu peste un hectar de pământ în zona urbană şi peste 2 ha în cea rurală nu vor mai primi ajutor de încălzire. La fel şi cei care aumai mult de 3 bovine, 5 porcine, peste 20 de ovine/caprine sau mai mult de 15 familii de albine. „În evidenţele noastre figurează nu mai puţin de 5.000 de pensionari cu pensii sub 500 de lei. Cu siguranţă aceştia sunt afectaţi de neacordarea unor ajutoare la încălzire. În general, pensionarii sunt afectaţi de aceste măsuri”, ne-a precizat Cosmin Bar, reprezentant CARP Arad. „E o perioadă critică pentru pensionari. Sunt foarte mulţi în această situaţie, de a nu se mai încadra pentru primirea unui ajutor de încălzire... nu ştiu cum se vor descurca. Mulţi vor să se debranşeze”, este de părere şi Vasile Vegheş, preşedintele Ligii Pensionarilor Arad.La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi după caz, a persoanei singure, se vor lua în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent ş.a. Verificările datelor declarate vor fi făcute la cererea primarului, care va dispune realizarea unei anchete sociale, însă pot fi făcute şi la sesizarea unor terţi. Refuzul anchetei sau a furnizării documentelor solicitate atrage după sine sistarea ajutorului pntru încălzire, iar sumele plătite necuvenit se recuperează în condiţiile legii.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro