Stire

Orezării, bazine piscicole şi microhidrocentrale pe Canalul Morilor

01.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Conducerea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF),sucursala Arad, va depune un proiect cu scopul de a obţine fonduri europenepentru lucrări care să mărească debitul apelor pe Canalul Morilor, fapt care arduce la înfiinţarea de orezării, bazine pisciole şi microhidroncetrale eletriceîn judeţul Arad.

Din punct de vedere economic, Canalul Morilor este foarte eficient datoritălivrării apei în sistem gravitaţional, fapt ce reduce preţul de cost al apeilivrate. Pornind de la acest fapt, conducerea ANIF Arad s-a gândit lainvestiţiile care se vor realiza, în viitor, în judeţ şi care vor fi legate defolosinţele Canalului Morilor, motiv pentru care a considerat că se impunlucrări care să mărească debitul semnificativ de apă captat de priza Buteni,precum şi modificarea corespunzătoare a capacităţii de transport a canaluluiMorilor.

Traian Vlaicu, directorul ANIF Arad, a declarat referitor la acest subiect:“Cusiguranţă că în viitor  va avea loccreşterea continuă a folosinţelor Canalului Morilor, care vor fi axate pelivrarea apei către unităţile piscicole, irigaţii şi, de ce nu, cătreviitoarele orezării care pot fi înfiinţate. De asemenea, cu studiilehidroenergetice corespunzătoare, odată cu repunerea în stare de funcţionare amorilor, se pot realiza o serie de microhidrocentrale electrice”.

Astfel, urmează depunerea unui proiect transfrontalier româno-maghiar,pentru accesarea de fonduri europene la capitolul mediu. Proiectul este învaloare de 2 milioane de euro, din care un milion de euro ar reveni părţiimaghiare şi un milion părţii române. Printre lucrările de reabilitare care arurma să se execute cu fonduri europene se numără: refacerea podeţelor,stăvilarelor, a pragurilor deversoare, reabilitarea staţiilor termice dedesecare dezafectate din zona Cintei – Olari, reprofilarea amenajării dedesecare Pilu-Vărşand ca urmare a racordării Canalului Morilor prin canalulPilu-Vărşand, cu canalul Eloviz (Ungaria). 

Canalul Morilor a fost construit în perioada 1.864 – 1.870 ca derivaţie dinrâul Crişul Alb cu priză în amonte de localitatea Buteni. Lungimea totală acanalului este de 92 km, din care între Buteni şi Socodor de 83,5 km, iar întreSocodor şi Vărşand este cunoscut sub denumirea de Canalul Chiohos, cu vărsareîn râul Crişul Alb. Canalulcolectează apele din bazinul hidrografic ce totalizează o suprafaţă de 122 kmp.

Folosinţele actuale se limitează la captarea apei la Moara Buteni şi lamicrohidrocentrala Mocrea, cu o putere de 15 kw, la irigarea grădinilor delegume riverane canalului, dar şi la alimentarea bazinelor piscicole. MicrohidrocentralaMocrea a furnizat energie electrică în Sistemul Naţional până în anul 1992,după care a fost oprită. Acumse intenţionează repunerea în stare de funcţionare de o firmă privată din Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: CP ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro