Stire

Legea pensiilor a fost declarată constituţională. Ultima speranţă pentru contestatarii ei: preşedintele Traian Băsescu

07.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Plenul Curţii Constituţionale a hotârât ieri că noua Lege a pensiilor este constituţională.  Motivarea deciziei va fi publicată zilele următoare în Monitorul Oficial, Curtea Constituţională emiţând ieri doar un comunicat prin care şi-a anunţat verdictul. Legea a fost contestată la Curte de către PSD şi PNL, cele două partide sesizând mai multe aspecte care în opinia lor ar fi încălcat Legea Fundamentală a Statului Român. Judecata opoziţiei nu a fost aceeaşi cu a Curţii Constituţionale iar astfel, Legea pensiilor va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu, pentru promulgare. Preşedintele poate astfel să promulge legea, sau să o trimită înapoi spre dezbatere în Parlament. Dacă Traian Băsescu va acţiona conform primei variante, opoziţia îl ameninţă cu suspendarea, deşi în ultima vreme tonul pare să fi scăzut în intensitate. De notat este şi faptul că prin această decizie, Curtea Constituţională pune capăt şi disputei privind modul de vot al Legii pensiilor din Camera Deputaţilor, când opoziţia a reclamat o presupusă fraudă a preşedintei Roberta Anastase, cea care ar fi adăugat de la sine putere un număr de parlamentari pentru a constitui cvorumul necesar trecerii unei legi organice (167 de deputaţi). Iată ce spun unii parlamentari arădeni şi unii lideri ai asociaţiilor pensionarilor din Arad despre decizia de ieri a  Curţii Constituţionale:

Iustin Cionca, deputat PDL: „ În primul rând trebuie să vedem dacă preşedintele promulgă legea sau nu. Poate că unii experţi cu care lucrează preşedintele vor avea obiecţii faţă de anumite prevederi ale legii, şi atunci aceasta va fi trimisă înapoi – nu ar fi pentru prima dată. Dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga legea, cel mai important aspect este că va fi o singură lege pentru toţi pensionarii din România şi un singur principiu: cel al contributivităţii. Până acum au existat tot felul de categorii privilegiate care au primit pensii speciale. Aceste pensii speciale vor fi desfiinţate, nimeni nu va mai primi 80% din ultimul salar, nimeni nu va lua mai mult decât a contribuit. Noi avem o strategie de a reduce decalajul dintre cea mai mare şi cea mai mică pensie. Nu vor mai fi pensii de sute de milioane, economiile făcute din reducerea acestora vor merge spre pensiile mici”

Avram Crăciun, senator PSD: „Noi am discutat astăzi (ieri, n.r.) că judecătorii Curţii Constituţionale au discutat pe text şi nu pe imagine. Am discutat între noi, în partid. O lume întreagă a văzut că legea nu a fost votată, s-a văzut la televizor, dar judecătorii au discutat în baza înscrisurilor oficiale de la Parlament făcute de Roberta Anastase. Problema nu se va stinge aici, preşedintele poate să nu o promulge. Nu am citit încă argumentarea Curţii Constituţionale”.

Ciprian Luca, deputat PSD: „Cei de la Curtea Constituţională au acţionat la comandă politică, ultimele trei numiri au fost făcute de PSD şi de Traian Băsescu. Erau 11 articole neconstituţionale, printre care şi modul de adoptare a legii. Dacă judecătorii erau de bună credinţă şi respectatu Constituţia, legea era respinsă. Dar într-o ţară nu se mai ţine de mult cont de lege şi de Constituţie nu mă mai miră nimic. Prin această lege, pensionarii au fost condamnaţi la mizerie de Băsescu şi Boc. Traian Băsescu va promulga legea, el este obişnuit cu şmecheriile.”

Mihăiţă Calimente, deputat PNL: „În opinia mea, legea este semi-constituţională. S-a anunţat deja că patru judecători au făcut opinie separată. Pe surse am primit informaţia că legea nu ar fi trecut, probabil că unul dintre judecători şi-a schimbat în ultimul moment poziţia datorită unor presiuni. Dacă preşedintele va promulga legea, vom hotărî ce vom face în acel moment. Vom iniţia suspendarea preşedintelui dacă ne vom asigura că vom obţine sigur numărul de voturi necesar, pentru că altfel prin acest lucru am face un gest în favoarea lui Traian Băsescu.

Vasile Vegheş, preşedinte Liga Pensionarilor Arad: „Suntem neplăcut surprinşi de această decizie şi îi consider nişte tâlhari. Vom face o cerere de desfiinţare a acestei Curţi Constituţionale, care de fapt o putem numi Curte Anticonstituţională, iar juraţii să fie aleşi să judece astfel de cazuri. Suntem total dezamăgiţi şi nemulţumiţi de această odioasă hotărâre”.

Georgeta Csaky, reprezentantul Ligii Pensionarilor din Chişineu Criş: „Cred că nimeni nu este de acord cu această decizie. Am fete şi nu îmi doresc să iasă îndoite la pensie. Nu e niciun pic în favoarea noastră, a pensionarilor, le este indiferent de noi. Şi aşa pensionarii din Chişineu Criş se împrumută sume mici pentru a-şi cumpăra medicamente sau lemne de foc. Continuăm să adunăm semnături pentru moţiune”.

Casetă
Principalele prevederi ale Legii pensiilor
Până în 2030, atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În prezent, bărbaţii pot ieşi din câmpul muncii la 62 de ani, iar femeile la 58. Contestatarii legii susţin că România nu poate oferi salariaţilor condiţii de viaţă şi de muncă comparabile cu cele din Uniunea Europeană, unde speranţa de viaţă este cu 10 ani mai mare faţă de România. Odată cu intrarea în vigoare a legii, actualii parlamentari, diplomaţi sau aviatori vor primi pensii mult mai mici pentru că au fost eliminate legile speciale. Punctul de pensie rămâne la 39,9 la sută din salariul mediu brut, reprezentanţii pensionarilor cerând ca acesta să crească la peste 40%. În 2011, pensiile ar putea fi indexate cel mult cu rata inflaţiei. Statul măreşte numărul de contribuabili la sistemul de pensii, Sunt incluse şi persoanele care sunt plătite pe drepturi de autor sau persoanele fizice autorizate. Condiţiile de pensionare anticipată vor fi înăsprite, la fel şi în cazul  pensionărilor pe caz de boală.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma, Simona Vîrvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro