Local

Preţul alimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%

08.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Veştile proaste continuă să apară - ne aşteaptă un nou val de scumpiri! Şi aşa preţul la unele produse alimentare cresc o dată cu sezonul rece, însă de această dată confirmarea creşterii preţurilor cu 8-10 procente vine chiar din partea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care vede această majorare ca o „reajustare de preţuri”, în special la alimentele de bază.
Însă ce se întâmplă în pieţele arădene? „Vom creşte preţurile, în funcţie şi de ceilalţi comercianţi. Noi avem cartofi producţie proprie, însă cred că noile preţuri vor fi cu 20-50 de bani mai mari” ne-a spus o vânzătoare din Piaţa Catedralei. În acest moment, în pieţele arădene preţul unui kilogram de cartofi este de 2 lei (1,8 dacă cumpăraţi peste 10 kg), cu 50 de bani mai mult decât în lunile de vară, iar cu noul val de scumpiri, cartofii ar putea fi cumpăraţi şi cu 2,5 lei kg. „Cel mai mult se cumpără la kilogram sau la săculeţi de 5 kg”, ne spune un alt vânzător de cartofi, care este de părere că preţurile nu vor sări în această iarnă mai mult de 2,2 lei. De asemenea, nici pâinea nu mai are acelaşi preţ ca acum o lună. O pâine albă, de 600 de grame, direct de la producător, scoate din buzunarul unui arădean 2,2 lei, faţă de 1,8-2 lei. Totodată, ardeii, roşiile şi gogoşarii s-au scumpit, însă această creştere este una firească, întâlnită an de an: „De obicei de cum dă frigul nu mai găseşti roşii sub 4,5-5 lei, urmând ca în iarnă să depăşească 8 lei. Sigur, toate se scumpesc, că şi la producător totul e mai scump în anul ăsta”, ne-a spus Lenuţa M., o arădeancă care îşi făcea cumpărăturile în Piaţa Catedralei. Se pare că aceste majorări sunt date de creşterea costurilor de producţie, mai mari în acest an, începând de la costul motorinei, a mâinii de lucru şi a celorlalte produse necesare. Se pare că singurele preţuri care au scăzut în această perioadă sunt cele pentru ceapă, varză şi morcov. „Preţurile sunt uşor negociabile. Dacă se cumpără cantităţi mai mari, mai scadem la preţ”, spune zâmbind Draghina Ursu, care vinde legume. Aşadar, pe lângă scumpirile de „sezon”, am putea scoate o dată cu „reajustarea de preţ” anunţată de ministrul Agriculturii cu 8-10% mai mult decât eram obişnuiţi.

Autor: Simona Virvarii ⋅ Sursa: Observator.info