Local

Primăria vrea să concesioneze publicitatea stradală

18.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Primăria Arad organizează mâine, de la ora 15, dezbatere publică pe marginea a trei proiecte de hotărâre. Întâlnirea va avea loc în Palatul Cenad, în fosta sală de căsătorii. Cele trei proiecte vizează modificarea şi completarea Hotărârii nr. 186/2006 privind publicitatea, reclama şi afişajul în municipiul Arad; Aprobarea Studiului de oportunitate elaborat pentru iniţierea concesionării domeniului public al municipiului Arad, destinat desfăşurării activităţii de publicitate stradală, respectiv aprobarea concesionării domeniului public al municipiului Arad, destinat desfăşurării activităţii de publicitate stradală.
În proiecte se arată că dinamica fenomenului a depăşit posibilităţile de supraveghere şi de control.  „În consecinţă, publicitatea stradală, în loc să se înscrie în peisajul urban în mod armonios, riscă să devină un factor de stres, întrucât oricine, oriunde, oricând, poate, în mod ascuns, fraudulos, instala diferite structuri publicitare, compromiţând imaginea oraşului european Arad”, se arată în expunerea de motive.
Problema publicităţii stradale se doreşte a fi rezolvată astfel: domeniul public (sau privat) al municipiului Arad să fie concesionat prin licitaţie publică unor operatori consacraţi în domeniu, operatori care urmează să aibă relaţii contractuale cu municipalitatea, implicit responsabilităţi clare referitoare la modul în care pot sau nu pot să desfăşoare activitatea publicitară; Regulamentul de publicitate să fie modificat în aşa fel încât să se subscrie publicităţii outdoor desfăşurate în cadrul contractual.
Reprezentanţii primăriei spun că se află în acest moment în imposibilitatea practică de a supraveghea întreaga reţea stradală şi tot domeniul privat al persoanelor juridice sau persoanelor fizice, cu privire la instalarea diferitelor structuri publicitare; s-a constatat faptul că un număr semnificativ de panouri, direcţionale, mash-uri ş.a. sunt amplasate fără autorizaţie de construcţie sau fără aviz. Primărie spune că îi este imposibil să protejeze clădirile monument istoric şi zonele aferente.
„Dacă municipalitatea stabileşte locaţiile în care doar acolo se poate desfăşura publicitatea stradală, doar de către operatorii selectaţi prin licitaţie publică şi doar în conformitate cu Regulamentul aprobat, acest domeniu, al publicităţii outdoor poate fi coordonat şi controlat eficient”, se menţionează în proiect.
Cetăţenii sunt invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la aceste proiecte.Toate recomandările formulate în cadrul dezbaterii vor fi înaintate Consiliului Local al Municipiului Arad.
Proiectele de hotărâri pot fi studiate la Serviciul Relaţii cu Publicul – camera 5 şi pe site-ul Primăriei Arad. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0257/281850, interior 303.

Sursa: Observator.info

Autor: (D.M.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro