Local

Revoltaţi pentru ?mpovărarea pensionarilor care c?ştigă minim 740 de lei

08.12.2010 ⋅ 0 comentarii

Sfârşitul de an aduce veşti dintre cele mai neplăcute nu doar pentru bugetari, ci şi pentru mame sau pensionari. Astfel, conform unei decizii a Guvernului, pensionarii cu pensii cuprinse între 740 şi 1.000 de lei, precum şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate. Persoanele vizate de această decizie vor fi obligate  ca de la 1 ianuarie 2011 să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. Guvernul estimează că astfel va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual. „Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un număr mare de pensionari vor fi loviţi de această măsură, adică nu mai puţin de 2.067.764 de persoane.
„Este o atitudine mişelească, de neiertat , din partea puterii. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva. Nu sunt preocupaţi să asigure locuri de muncă ci taie de unde pot. Ei sunt vinovaţi că nu sunt bani pentru aisgurări sociale, nu pensionarii” este de părere Ilie Cerna, preşedintele onorific al Ligii Pensionarilor Arad.
Cei de la putere îşi justifică decizia arătând că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetăţeni români. „Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010”, a motivat ministrul decizia, conform Mediafax. „Sub 740 lei nu se plăteşte, iar pentru 740 lei se plăteşte 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 şi 782 lei, după calculul nostru, şi aplicând contribuţia de 5,5% s-ar scădea pensia netă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanţa va prevedea că nicio pensie de acest gen, aplicând această contribuţie, nu va putea scădea sub 740 lei”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.
„Astăzi (n.red. ieri) am vorbit cu Federaţia Pensionarilor de la Bucureşti, să se îndemne ţara la o răscoală. Îi vom da în judecată, vom ajunge şi la Curtea Constituţională. Nu e firesc mai ales că aceşti oameni şi-au plătit impozite pe venit, asigurări de sănătate şi tot ce trebuie. E ilogic ce se întâmplă” a conchis Ilie Cerna.

Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament - bărbaţii se vor pensiona la 65 de ani, iar femeile la 63
Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi „pentru”.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Virvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro