Local

Social-democraţii arădeni au opinii ?mpărţite despre suspendarea lui Mircea Geoană din PSD

14.12.2010 ⋅ 0 comentarii

Conducerea centrală a PSD a hotărât, ieri, suspendarea  din partid pe termen de şase lui a lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului. Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD, a explicat că suspendarea din partid a lui Mircea Geoană nu înseamnă  şi excluderea sa din rândurile social-democraţilor. Drept urmare, fostului candidat la preşedinţia României nu îi este retras sprijinul politic pentru poziţia de şef al Senatului. Această condiţie este una necesară pentru ca actuala putere din Senat să îşi poată impune un preşedinte din rândurile ei. Totuşi, lui Mircea Geoană nu mai are dreptul în următoarele şase luni să vorbească în numele partidului sau să participe la acţiunile partidului. Această sancţiune vine după un avertisment acordat în urmă cu câteva luni tot de către conducerea centrală a PSD. Acum, Mircea Geoană şi-a atras criticile colegilor printr-o declaraţie apărută pe blogul său, în care spune că Victor Ponta i-ar fi cerut să mintă cu privire la vizita făcută la domiciliul lui Sorin Ovidiu Vântu în săptămâna de dinainte de turul II al alegerilor prezidenţiale de anul trecut. În PSD Arad regăsim opinii destul de diferite faţă de decizia luată ieri de conducerea centrală a partidului. Demersul de suspendare din partid a lui Mircea Geoană este susţinut de preşedintele Dorel Căprar, pus oarecum sub semnul întrebării de către senatorul Avram Crăciun şi condamnat vehement de fostul preşedinte Marius Lazăr.

„O decizie foarte bună pe termen lung”
„Totul depinde de Mircea Geoană”, spune preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar. „Este o decizie luată la nivel de organizaţie, pe termen de şase luni. Dacă Mircea Geoană va avea o activitate normală va rămâne membru fără nicio problemă, dacă nu, va fi exclus. Totul depinde de el”, arată preşedintele PSD Arad. Dorel Căprar mai crede că măsura este bună pentru imaginea PSD, mai ales pe termen lung, în ideea impunerii disciplinei în partid pentru ca acesta să fie construit pe baze solide. „Eu zic că dă foarte bine la imagine, discplina de partid trebuie respectată oricum te numeşti. Eu salut atitudinea lui Victor Ponta, una de preşedinte adevărat. Ne ascundem întotdeauna după Regulament şi nu luăm decizii favorabile nouă pe termen lung, chiar dacă ne-ar putea fi nefavorabile pe termen scurt”, a mai apreciat Dorel Căprar.

„Biroul e suveran, dar nu cred că dă bine la imagine”
Senatorul Avram Crăciun nu doreşte să pună la îndoială decizia Biroului Politic Naţional, însă are unele rezerve în sensul unei imagini negative care s-ar putea abate asupra PSD în urma suspendării lui Geoană din partid. „El a mai fost pedepsit cu avertisment, dar nu a respectat. Nu se pune problema să nu mai fie susţinut pentru preşedinţia Senatului, de multe ori acolo se preferă o persoană neutră. Nu cred că vor fi probleme doctrinare, tot cu noi cred că va vota. Sunt doar nişte reguli care i s-au impus şi nu le-a respectat. Nu cred că este bine că l-au suspendat, puteau găsi şi altceva...aşa se creează discuţii în plus. Nu comentez decizia Biroului, el este suveran, dar nu cred că dă bine la imagine”, a conchis senatorul Avram Crăciun, preşedintele de onoare al PSD Arad.


„Dreptul la liberă exprimare, înaintea disciplinei de partid”
Fostul preşedinte al PSD Arad, Marius Lazăr, a fost şi este un apropiat al lui Mircea Geoană, spre deosebire de Dorel Căprar, un vechi susţinător al lui Victor Ponta. În fine, Marius Lazăr, acum doar „membru simplu” al PSD Arad consideră că decizia de suspendare a lui Mircea Geoană din partid este una „incoerentă”. „Este o decizie pe care nu o înţeleg, atât ca membru PSD cât şi ca doctor în ştiinţe politice. Eu pot înţelege nevoia de disciplină, nu am susţinut niciodată campanii împotriva conducerii partidului. În mandatul de preşedinte a lui Mircea Geoană am fost împotriva unor poziţii exprimate de Miron Mitrea, Ion Iliescu, Adrian Năstase – împotriva lui Mircea Geoană. Însă într-un partid de stânga, libertatea de exprimare şi dreptul la propria imagine sunt înainte de disciplină şi nu invers”, a declarat Marius Lazăr. Fostul preşedinte al PSD Arad mai spune că Geoană este un politician legitimat de voturi şi care se bucură de încredere conform sondajelor (pe locul doi, după Ponta), iar  în această idee ar trebui să aibă dreptul de a ieşi public „cu argumente. Pe de o parte îi retragem autoritatea politică, dar pe de altă parte îl menţinem în funcţia de preşedinte PSD al Senatului. De aceea cred că este o decizie incoerentă”, a conchis Marius Lazăr, cel care îi ia apărarea lui Mircea Geoană şi într-o postare recentă de pe blogul său, mariuslazar.ro.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro