Local

Un arădean a prejudiciat statul cu peste 190.000 de lei prin fraudă ?Carusel?

16.12.2010 ⋅ 0 comentarii

Un agent economic din Arad a prejudiciat bugetul de stat, cu peste 190.000 de lei, prin înregistrarea în evidenţa financiar contabilă a unor operaţiuni comerciale fictive. Acesta a format un lanţ de fraudă tip carusel, la TVA, dând o aparenţă de „cumpărător de bună credinţă” iar partenerii acestuia primind statutul de prima verigă sănătoasă din acest lanţ. 

Simina Roz
„Frauda  carusel este o fraudă la TVA organizată între mai multe entităţi, în vederea obţinerii rambursării de către stat a unei taxe care nu a fost niciodată achitată sau în vederea reducerii de TVA datorat de  o societate către bugetul consolidat al statului”, ne explică Anton Pop, comisar şef secţie Garda Financiară Arad.
Agentul economic verificat de comisarii arădeni a efectuat înregistrări în evidenţa contabilă, folosind ca documente justificative facturi centralizatoare expediate, prin poştă sau transmise prin fax, pentru care, cu câteva excepţii, nu deţine avizele de expediţie care ar fi trebuit să compună fiecare factură în parte şi în plus a avut ca principali furnizori scriptici două societăţi din Hunedoara, ambele cu sediul social expirat, administrate în fapt de aceia?i persoană, cunoscută pentru prejudiciul pe care l-a adus bugetului consolidat al statului prin evaziunea fiscală.
Societatea din Arad a înregistrat facturi centralizatoare reprezentând achiziţii de cereale, “emise” de cele două societăţi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru cantitatea totală de  1.721.000 kg,  cantitate a cărei provenienţă legală nu poate fi justificată la fel cum nu poate fi dovedită nici deplasarea fizică a cerealelor.
„S-a constatat că evidenţa financiar-contabilă şi de gestiune, întocmită  pentru achiziţiile de cereale, este condusă doar pentru a creea aparenţa de legalitate a provenienţei mărfurilor şi de a induce ideea unui anumit circuit al acestora în scopul deducerii TVA-ului aferent”, mai precizează Anton Pop.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro