Local

Măcelarii nădlăcani: "Salamul adevărat nu trebuie să fie uscat, să te zg?rie pe cerul gurii. El trebuie să fie moale"

23.12.2010 ⋅ 0 comentarii

Nădlacul, principala poartă a României spre vest, este un oraş recunoscut pentru larga categorie a produselor tradiţionale pe care le prepară locuitorii săi. Cel mai cunoscut aliment tradiţional preparat de nădlăcani este salamul, prezent pe masa gătită de sărbătoare din  fiecare  gospodărie a oraşului.    Sălaşul - un loc magic de unde se preparau odinioară bucatele tradiţionale La Nădlac am călcat pragul a doi producători de salam tradiţional. Soţii Pavel şi Andreia Bagynszky transformă zilnic 250 kilograme de carne în „salam de la sălaş”, alături de alte „produse tradiţionale de la sălaş”. „Sălaşul” era în vremurile de mai demult o casă înconjurată de o suprafaţă mare de teren cultivat sau folosit pentru creşterea animalelor. În vremuri apuse, în Nădlac erau 800 de sălaşe, aproape toate fiind acum pierdute. Tradiţia preparării „salamului de la sălaş” s-a păstrat însă prin truda zilnică a unor măcelari precum Pavel Bagynszky, un om pentru care ziua de muncă are 14 ore şi începe la ora 5 dimineaţa, uneori chiar mai devreme. „Fac acest lucru de 27 de ani. De la 14 ani m-am dus să învăţ meserie. Salamul acesta este un produs curat, de calitate, toate ingredientele fiind naturale, nu folosim niciun colorant. Când l-ai tăiat, se văd bucăţile de slănină. Salamul nu trebuie să fie uscat, să te zgârie în cerul gurii, el trebuie să fie moale”, ne-a mărturisit maestrul măcelar Pavel Bagynszky.   „De la Iliescu încoace, toţi au mâncat salam de aici” Salamul preparat de producătorul Mircea Neamţu se numeşte simplu: „salam de Nădlac”. Mircea Neamţu ne spune că „salamul adevărat se face numai iarna, fără substanţe de uscare”. Măcelarii nădlăcani preferă iernile cât mai uscate, chiar dacă sunt geroase, o iarnă cu un grad mare de umiditate punând în pericol truda oamenilor. În restul anului, Mircea Neamţu prepară poate cel mai important ingredient al salamului: boiaua. Dacă salamul de la sălaş de Nădlac este preparat exclusiv din carne de porc, cel „simplu” de Nădlac este preparat dintr-un amestec de carne de porc şi vită. „De la Iliescu încoace, toţi au mâncat salam de aici. La fiecare casă din Nădlac se face salam, vin oameni de la oraş şi cumpără, dar şi mulţi străini. Mai ales românii plecaţi în străinătate duc dorul unui salam cu gust bun, natural. Un salam de calitate îşi face singur reclamă”, ne-a spus Mircea Neamţu. „Reclama” pare a fi în prezent una din probleme  producătorilor de „salam de Nădlac” din Nădlac. „Se face o reclamă la salamul de Nădlac, dar el de fapt nu este de fapt de aici”, s-a plâns Mircea Neamţu. Primarul Vasile Ciceac este alături de producătorii din oraşul pe care îl conduce şi încearcă să-i protejeze de furtul „brandului”. „Salamul de Nădlac” este deja o marcă înregistrată şi producătorii se gândesc serios să îi cheme în instanţă pe cei care le atribuie numele unui produs „care te zgârie pe cerul gurii”.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro