Local

Arădenii pot beneficia de bani europeni nerambursabili pentru prima ?mpădurire

07.02.2011 ⋅ 0 comentarii

Zeci de arădeni ar putea beneficia de cele 200 de milioane de euro puse la bătaie de către oficiile judeţene ale APDRP în cadrul sesiunii de depunere a proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 - „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Conform calendarului propus pentru sesiunile de depunere, aferent anului 2011, sesiunea care a început la 1 februarie este prima din cele patru care se vor desfăşura pe parcursul acestui an. „Fiecărei sesiuni pentru depunerea proiectelor de primă împădurire a terenurilor agricole, îi vor fi alocaţi câte 50 de milioane de euro. Astfel, beneficiarii Măsurii 221 vor avea la dispoziţie în acest an  200 de milioane de euro” au precizat reprezentanţii ai APDRP Arad. Fondurile totale nerambursabile alocate acestei Măsuri de finanţare sunt de peste 229 de milioane de euro contribuţie publică naţională şi comunitară şi vor putea fi utilizate până în anul 2013.
Cei interesaţi pot depune proiectele la Oficiul Judeţean al APDRP Arad, zilnic între orele 9 şi 14:00, ultima zi pentru depunere fiind 28 februarie 2011, ora 12:00.
Prin implementarea acestei măsuri se doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire, măsura fiind destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii. „Obiectivul specific al finanţării nerambursabile este creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia”, au mai spus oficialii arădeni. Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol, iar suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minim 0,5 hectare. Cu ajutorul acestei măsuri se pot împăduri toate terenurile agricole la nivelul întregii ţări, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura şi împădurirea terenurile agricole din jurul oraşelor cu condiţia respectării cerinţelor specifice ale acestei Măsuri de finanţare. Pot fi împădurite şi terenurile care conţin soluri nisipoase şi/sau mobile, terenurile din luncile, dar şi terenurile afectate de eroziune sau deşertificare.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Vîrvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro