Local

Cine doreşte mai mulţi bani la pensie, poate opta pentru pensia ocupaţională

09.02.2011 ⋅ 0 comentarii

Pensiile mici, umilinţele prin care trec, sutele de împrumuturi din bănci sau de la agenţiile C.A.R. ale pensionarilor, îi îndeamnă pe toţi mai mulţi români să se orienteze spre cea de a patra modalitate de a-şi face o pensie decentă, chiar dacă au cotizat o viaţă la sistemul public de pensii. La nivelul judeţului Arad, nu mai puţin de 13.807 pensionari primesc pensie socială minim garantată (Legea 196/2008), adică 350 de lei pe lună, ceea ce este extrem de puţin, având în vedere că toate s-au scumpit în ultima perioadă. Sumele împrumutate de către pensionarii arădeni de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad sau de la Liga Pensionarilor Arad în prima lună a anului 2011 depăşeşte suma de 800.000 de lei, pensionarii arădeni preferând să se îndatoreze decât să se ştie cu restanţe la plata cheltuielilor comune la bloc sau restanţieri la plata impozitelor.

Astfel, în acest moment la Ministerul Muncii se află în dezbatere o a patra variantă de pensie (în prezent există trei variante: sistemul public de pensii, Pilonul II sau III de pensii administrate privat), şi anume pensia ocupaţională.  Noul proiect de lege prevede înfiinţarea unei noi scheme de pensii care se poate stabili de către angajator cu proprii salariaţi şi care va funcţiona aproape în aceleaşi condiţii ca şi pensia privată facultativă, însă în anumite condiţii -  pentru a primi o astfel de pensie participantul trebuie să aibă 60 de ani şi să fi contribuit minimum 7 ani, contribuţia maximă lunară fiind de 15% din salariul brut.  

Potrivit proiectului de act normativ, schema de pensii ocupaţionale negociată trebuie să conţină, cel puţin, cuantumul şi periodicitatea contribuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, după caz, actualizarea lor, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor. Suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii ocupaţionale este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.

Fondurile de pensii ocupaţionale vor putea fi administrate de societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare, autorizate de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private în acest scop.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Vîrvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro