Local

?ncep lucrările la podul peste Mureş, pe dumul dintre Pecica şi S?npetru German

18.02.2011 ⋅ 0 comentarii

Amplasamentul pentru începerea lucrărilor de construcție a noului pod peste râul Mureș a fost predat astăzi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioţcu.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit în septembrie 2009, iar termenul de execuţie a podului este de 22 de luni de la semnarea contractului, 3 luni pentru întocmirea proiectului tehnic, respectiv 19 luni pentru execuţie. Valoarea totală a proiectului este de peste 28.600.000 de lei, sursa de finanțare fiind Consiliul Județean Arad.

Prin construcția podului peste Mureș se va asigura legătura directă între oraşul Pecica, situat pe malul drept al râului şi localităţile de pe malul stâng al râului: Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare (pe DJ 682) şi în continuare spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Cenad, Igriş, respectiv cu localităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Șeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Se estimează un număr de peste 45.000 de locuitori care vor beneficia de construirea acestui pod.

,,Investiția ‹Pod rutier peste râul Mureș pe DJ 709 E km 3+160 Pecica – Sânpetru German› este deosebit de importantă și necesară pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Mureșului, contribuind la creșterea nivelului de trai al cetățenilor, va asigura confort și siguranță în trafic precum și scurtarea timpului de transport dintre localități. În prezent traversarea râului Mureș se realizează cu bacul, în condiții deosebite și periculoase pentru cetățeni”, a subliniat Nicolae Ioțcu, președintele CJA.

Traseul Pecica – Sânpetru German se scurtează astfel cu 38,45 km (47,65-9,2 km) faţă de parcursul Pecica – Arad – Felnac – Sânpetru German. De asemenea, în perioada de exploatare a podului (120 de ani) impactul asupra mediului este benefic prin reducerea emisiilor de noxe și praf. Timpul de traversare a Mureşului va scădea şi el la doar 35 secunde, iar în prezent traversarea cu bac-ul durează între 10 şi 30 de minute. Podul va avea o lungime totală de 444 metri, iar lăţimea carosabilului va fi de 7 metri.

Sursa: Observator.info

Autor: D.M. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro