Local

Primăria Arad: ?ncă nu s-au cheltuit bani pentru noul pod peste Mureş

25.02.2011 ⋅ 0 comentarii

Reprezentanţii Primăriei Arad afirmă că încă nu au fost cheltuiţi bani europeni sau din surse naţionale pentru construirea unui nou pod peste Mureş, lipit de podul istoric Traian, proiect care ar urma fi anchetat de Comisia Europeană în urma unei petiţii depuse de o organizaţie non-guvernamentală.

În urma anunţului făcut, joi, de organizaţia non-guvernamentală "Mişcarea arădeană", potrivit căruia Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European solicită Comisiei Europene să ancheteze modul de utilizare a unor fonduri europene pentru reabilitarea unui pod istoric din Arad, Primăria municipiului a făcut câteva precizări.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că soluţia construirii unui nou pod, legat de Podul Traian - care va fi reabilitat cu fonduri europene -, este în proceduri de avizare şi că deocamdată nu au fost utilizaţi bani europeni sau din surse locale pentru acest proiect.

"Încă de la anunţarea acestei soluţii, de construire a unui nou pod, s-a precizat clar că pentru a fi pusă în practică trebuie acceptată de organismul finanţator al proiectului, respectiv Uniunea Europeană, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, care este organismul de management al Programului Operaţional Regional 2007-2013. Până în prezent nu s-au cheltuit nici bani publici, nici bani europeni pentru acest viitor pod", a declarat Drăghici.

Potrivit sursei citate, Primăria Arad este în proceduri de avizare a proiectului noului pod.

"Noi am început demersurile pentru aprobarea acestei soluţii, iar proiectul va fi verificat atent de mai multe comisii tehnice şi economice. Dacă organismul finanţator acceptă soluţia, înseamnă că protejarea şi valorificarea patrimoniului construit, respectiv a actualului pod istoric, nu sunt afectate", a adăugat Corina Drăghici.

Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European solicită Comisiei Europene să ancheteze modul de utilizare a unor fonduri europene pentru reabilitarea unui pod istoric din Arad, cererea venind în urma unei petiţii depuse de o organizaţie non-guvernamentală locală.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizaţia non-guvernamentală "Mişcarea Arădeană", a fost depusă o petiţie la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, privind derularea unui proiect cu finanţare europeană, iar acţiunea a fost admisă şi urmează să fie deschisă o anchetă a Comisiei Europene.

Organizaţia precizează că, în anul 2009, Arad a beneficiat de o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în vederea reabilitării centrului istoric al oraşului. Proiectul includea reabilitarea Podului Traian, vechi de peste un secol, care uneşte centrul oraşului de cartierul Aradul Nou, peste râul Mureş.

"Cu toate că obiectivul acestei finanţări este reabilitarea, în decursul anului 2010 Primăria Arad a început demersurile pentru construcţia unui nou pod, alipit de cel care face obiectul reabilitării, fapt care duce la parazitarea şi distrugerea monumentului istoric Podul Traian, obiectiv aflat în patrimoniul naţional imobil", se arată în comunicat.

Reprezentanţii organizaţiei consideră că prin construirea noului pod, lipit de cel actual, se încalcă legislţia privind regimul de protecţie a monumentelor istorice.

În plus, "Mişcarea arădeană" susţine că "scopul finanţării este reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural istoric, şi nu distrugerea acestuia".

"Redirecţionarea acestor fonduri este ilegală (…) Se încalcă PUG care prevede construcţia de poduri noi pe alte amplasamente", mai arată reprezentanţii organizaţiei, care au depus pe lângă autorităţile române şi europene petiţia "Salvaţi monumentul istoric «Podul Traian»".
În răspunsul primit de la Comisia pentru Petiţii a Parlementului European se arată că aceasta a decis să solicite Comisiei Europene efectuarea unei anchete la Arad.

"Dorim să vă informăm că petiţia dumneavoastră a fost examinată de Comisia pentru Petiţii, care a decis că problemele semnalate de dumneavoastră sunt admisibile (…) Comisia a început examinarea petiţiei şi a decis să solicite Comisiei Europene să efectueze o anchetă preliminară asupra diferitelor aspecte ale problemei", se arată în răspunsul semnat de Erminia Mazzoni, preşedintele Comisiei pentru Petiţii.
Proiectul "Reabilitare Centru Istoric Vechi" este în derulare şi costă 15 milioane de euro, din care 13 milioane sunt bani europeni nerambursabili.

Proiectul presupune refacerea infrastructurii rutiere şi a celei de conducte subterane, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal şi consolidarea Podului Traian, vechi de peste un secol. Se au în vedere 12 străzi din zona istorică a oraşului, cuprinsă între Biserica Sârbească, Piaţa Romană şi Podul Traian.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro