Local

Cine se ocupă de protecţia animalelor ?n Arad şi cu ce rezultate?!

07.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele fondator al ONG-ului Animed Arad trage un semnal de alarmă asupra uciderii în masă care ar urma să aibă loc în rândul animalelor străzii, în condiţiile în care autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţia de a reduce numărul acestora prin sterilizare, deşi au fost alocate sume frumoase de bani în acest sens. Animed se oferă să preia de la Gospodărirea Comunală responsabilitatea gestionării animalelor comunitare, dar are nevoie de sprijin financiar pentru a face acest lucru.

Dragi prieteni,
 
Legea care urmează a fi aprobată este o lege care extermină toţi câinii comunitari şi care îi amendează aspru pe cei care le dau apă şi mâncare. O lege care practic ne anulează ca şi organizaţii de protecţie a animalelor, dat fiind că ni se va interzice să luăm parte la gestionarea câinilor comunitari. Asta înseamnă că nu vom mai avea voie să luăm animalele de pe străzi pentru a le trata rănile şi bolile şi nu vom mai avea voie să le castrăm şi să le returnăm. Nu înţeleg ce anume am mai face noi ca asociaţie în aceste condiţii!

Până acum am castrat 3.846 de câini şi pisici, prevenind naşterea a peste 400.000 de animale nedorite. Am luat în asistenţă medicală 2.213 animale şi am plasat în noi cămine 978. Restul au fost returnate în cartiere, în grija iubitorilor de animale. O parte, din păcate, nu au putut fi salvate, accidentele fiind prea grave.

 Pentru această activitate iubitorii de animale din ţară şi din străinătate au donat asociaţiei noastre un total de 422.650 de lei, în perioada 01.01.2004 – 05.03.2011. Am luat ca an de inceput 2004 pentru ca în acel an am demarat programul de control al reproducerii pisicilor şi câinilor fără companion uman.

 Ne aflăm acum la o răscruce de drumuri. Putem să ne întindem şi să lăsăm guvernanţii să ne calce în picioare şi să dea ordin Gospodăriei Comunale Arad să ucidă animalele pe care le iubim şi îngrijim SAU putem face tot ce ne stă în putinţă să preluam noi serviciul de gestionare a câinilor comunitari. Pentru a le salva de la genocid. În Oradea s-a putut realiza asta. De ce nu şi în Arad?

 Ştim din surse sigure că angajaţii GCA aşteaptă undă verde şi anumite produse pentru a extermina câinii. Afirmaţia administratorului adăpostului GCA sună cam aşa: “Vom curăţa străzile!” Recent au luat 30 de câini din Ineu şi au ajuns la adăpostul lor cu numai 2 dintre ei, după ce au făcut o escală la ieşirea din Ineu spre Arad, la o unitate militară dezafectată. Localnicii din Ineu caută acum urmele unui posibil mormânt comun.

 De-a lungul anilor am tot primit diverse relatări din teritoriu, de la iubitori de animale, referitor la ilegalităţile şi crimele comise de către hingheri. Până acum mi-am ţinut gura pentru a nu supăra pe nimeni, pentru a lăsa deschisă o portiţă de colaborare, dat fiind că schimbările reale se fac din interior cel mai bine. Dar văd că nu se poate.

 Ne-am oferit serviciile gratuit GCA-ului, în vederea asigurării de asistenţă medicală animalelor pe care le iau în adăpostul lor. Oferta noastră a fost refuzată. Motivul invocat: “Noi avem facilităţi şi personal şi castrăm fără probleme toţi câinii pe care îi găsim. Castrăm şi 16 câini pe zi.” Secretara GCA-ului ne-a spus însă că au un contract de 4 ore pe zi cu un veterinar din Horia.  

Scopul acestul mesaj este de a vă întreba ce doriţi să facem: să lăsăm lucrurile aşa cum sunt şi să îi lăsăm să omoare toţi câinii pe care pot pune mâna sau să preluam noi gestionarea câinilor comunitari?

 Înainte de a îmi răspunde vreau să vă gândiţi bine, pentru că după 10 ani de activitate avem numai câţiva membri cotizanţi. Deci, dacă răspundeţi că doriţi să preluăm noi gestionarea câinilor comunitari trebuie neapărat să vă şi implicaţi. Acele animale vor trebui hrănite, ţarcurile curăţate, facturile plătite. Nu vreau să repet greşeala pe care am făcut-o când am salvat cei 2 cai. Pe lângă faptul că a trebuit să îi plătim ţiganului 1.000 de lei pe unul şi 700 de lei pe celălalt, deşi poliţistul era lângă mine şi calul abandonat pe stradă de 3 zile, plin de răni sângerânde, nimeni nu a venit cu un morcov, cu un balot de lucernă. Nimic. Deşi on-line mii de arădeni au semnat petiţii pentru cai, câini, balene, delfini etc.

 Motivul pentru care nu avem deja un adăpost este faptul că iubitorii de animale nu se implică destul financiar. Un adăpost presupune cheltuieli. Noi ne dădeam de ceasul morţii să plătim rata de leasing pentru Logan Van. De unde fonduri pentru un adăpost?
 Aşadar, cei care încă nu sunteţi membri cotizanţi ai Animed Arad şi doriţi salvarea câinilor comunitari din Arad de la “eutanasiere” vă invit să ne contactaţi şi să ne ajutaţi.

 Chiar dacă noi ne dorim preluarea serviciului de gestionare a câinilor comunitari, nu înseamnă că va fi uşor de realizat. Există multe interese economice la mijloc. Pe seama câinilor se poate câştiga bine dacă ştii să minţi cum trebuie. Dacă iei de 30 de ori în adăpost acelaşi câine, dar pontezi 30 pe care îi şi castrezi, dar de fapt le dai drumul altundeva pentru a se reproduce. Nu fabulez. E caz real. Am fost la
o înmormantare în cimitirul Eternitatea şi am văzut o căţea. Am întrebat un gropar dacă e castrată, fără a-i spune cine sunt. Mi-a spus că au luat-o hingherii şi au “castrat-o” de câteva ori până când a venit cineva de la Animed şi a castrat-o pe bune.

 Acesta este al 8-lea an în care castrăm în acest oraş. Din câte am văzut pe străzi, problema câinilor comunitari nu este atât de gravă la noi pe cât se mediatizează şi pe cât este întalnită în alte oraşe sau în Bucureşti. Există însă interesul de a face din ţânţar armăsar pentru a se justifica fondurile alocate.

 Cu fondurile care au fost alocate până acum de către Primăria Arad pentru gestionarea câinilor comunitari ar fi putut fi castrate toate căţelele şi toate pisicile din Arad, atât cele cu stăpân, cât şi cele care trăiesc pe străzi. Este evident faptul că nu s-a dorit acest lucru, pentru ca angajaţii GCA să nu îşi piardă locul de muncă. Să se asigure că vor mai exista animale pe străzi şi în lunile şi anii care urmează.
 
Ajutati-ne sa deschidem un adapost de 100 de locuri să zicem pentru ca mai apoi să cerem autorităţilor să semneze cu Animed Arad. Apropo, pentru alocarea serviciului de gestionare a câinilor comunitari nu a existat niciodată o licitare a activităţii. Primăria a dat o comandă SC GCA SA, al cărei acţionar majoritar este.
 
Mai interesant este faptul ca noi ne putem desfăţura activitatea din donaţii şi sponsorizări, dar GCA necesită cam 30.000 de lei pe lună, fără a castra nici un câine. La o adică am fi fericiţi să preluăm acest serviciu şi cu zero lei din partea primăriei. Să îi dea cantinei sociale sau azilului de bătrâni sau unui spital. Dar să ne lase pe noi să ne ocupam de câini şi de pisici. Doar pe noi. Pentru a ne asigura de bunăstarea acestor animale, de stoparea reproducerii lor şi desigur de siguranţa populaţiei.

 Sunt curios câţi dintre cei care vor primi acest mesaj se vor implica efectiv.
 
Celor care deja ne sprijiniţi vă mulţumesc încă o dată. Ajutorul dumneavoastră este mai binevenit decât oricând în trecut. Repet. Suntem la o răscruce de drumuri. Este acel moment pe care îl vedeţi în filme, când o persoană poate rămâne la podea sau se poate ridica la nivelul aşteptărilor pentru a deveni erou şi a-i inspira pe cei care vor afla povestea sa. Ajutaţi asociaţia noastră să devina acel erou de care au nevoie acum câinii comunitari din Arad.
 
Sunt sigur că printre dv. se află persoane cu posibilităţi financiare, care ne-ar putea ajuta la achiziţionarea unui teren şi ridicarea unui mic adăpost. Nu are sens să mă prezint cu o cerere/propunere la primărie fără să am un loc în care să duc câinii colectaţi. Am fost de 4 ori la pregătire în SUA, la diverse organizaţii şi conferinţe şi de 2 ori în UK, la Dogs Trust şi Mayhew. Ştiu tot ce trebuie făcut. Îmi lipseşte însă finanţarea.
 
Cei interesati de acest subiect mă pot contacta pe mail, la telefon sau personal pentru a discuta mai în detaliu.
 
Ştiu că acest mesaj e destul de lung. Vă mulţumesc pentru timp şi atenţie şi sper să colaborăm cât de curând.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro