Local

Sindicatele arădene ies joi ?n stradă pentru a protesta ?mpotriva Codului Muncii. Marş pe traseul Casa Sindicatelor-Piaţa Avram Iancu, ora 14

09.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Membrii filialelor arădene ale principalelor centrale sindicale vor ieşi joi în stradă pentru a protesta împotriva modificărilor pe care le va suferi Codul Muncii. Guvernul Boc se află în plin proces de asumare a răspunderii în Parlament pe modificările aduse Codului Muncii, miercuri fiind citită în plen moţiunea de cenzură depusă de opoziţie. Peste o săptămână, Parlamentul se va reuni pentru a da un vot moţiunii de cenzură. Dacă va fi aprobată, moţiunea va dărâma Guvernul Boc şi va împiedica modificarea Codului Muncii în sensul dorit de Guvern.  

La protestul de joi sunt aşteptaţi peste 1000 de oameni. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele filialei Arad a Sindicatului Democratic din Învăţământ, spune că în stradă vor ieşi membri ai tuturor sindicatelor: CSDR, Cartel Alfa, BNS, CNSLR „Frăţia”. „Protestăm faţă de forma Codului Muncii pe care o doreşte Guvernul şi faţă de modul cum Guvernul doreşte să adopte modificările. Noi, cei din învăţământ, vom protesta şi faţă de anumite prevederi ale Legii Educaţiei. Întreaga acţiune va fi desfăşurată sub sloganul „NU CODULUI MUNCII, NU DISTRUGEŢI SĂNĂTATEA ŞI ÎNVĂŢĂMÂNTUL”. Liderii de sindicat fac apel „tuturor arădenilor nemulţumiţi de Codul Muncii şi de Guvernul Boc să ni se alăture la marş”. Deja, la acţiunea revendicativă de joi şi-au anunţat prezenţa şi câteva asociaţii non-guvernamentale arădene.

La Arad, un motiv de nemulţumire în plus: interzicerea organizării de mitinguri în faţa Primăriei

Povestea interdicţiei de a fi organizate manifestări publice pe platoul din faţa Palatului Administrativ a revenit în actualitate şi de această dată. Din nou, sindicaliştii, prin Dănuţ Ieneşescu, au depus o cerere la primărie pentru aprobarea unui marş încheiat cu miting în faţa Palatului Administrativ. Din nou, cererea de organizare a mitingului a fost respinsă de către comisia de specialitate din Primărie, invocându-se dispoziţia dată de primarul Gheorghe Falcă în anul 2008. Preşedintele organizaţiei Arad ID, Dan Artimon,  anunţă depunerea unei plângeri penale împotriva primarului Gheorghe Falcă din partea sindicatelor şi Consiliului Local Civic, deoarece se susţine că dispoziţia ar fi fost desfiinţată deja de Curtea de Apel Timişoara în urma unei acţiuni în instanţă începute pe vremea când prefect era liberalul Gavril Popescu. Din câte se pare, cei din primărie consideră că o parte din dispoziţie ar fi încă în vigoare, acolo încadrându-se şi interdicţia de a manifesta pe platoul din faţa Primăriei. Oricum, acţiuni în instanţă împotriva dispoziţiei au fost începute de mai multe ONG-uri arădene, cum ar fi un proces aflat deja pe rol la Curtea de Apel Timişoara, iniţiat de către cei de la Mişcarea Arădeană (la Tribunalul Arad seninţa a fost favorabilă ONG-ului, dar Primăria a făcut recurs). Conform lui Dănuţ Ienăşescu, sindicaliştilor le-au fost oferite locaţii alternative pentru organizarea mitingurilor (platoul din faţa Casei Sindicatelor, Piaţa Avram Iancu), însă acestea au fost refuzate.

Datorită interdicţiei de a organiza un miting în faţa Palatului Administrativ, sindicaliştii se vor limita la a mărşălui pe traseul: Casa Sindicatelor – Podgoria- Piaţa Revoluţiei – Piaţa Avram Iancu – Piaţa Revoluţiei, unde mulţimea se va dispersa.  Marşul va începe la ora 14.

Sursa: Observator.info

Autor: L.C ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro