Local

Şiria şi Hăşmaş, printre Cele Mai Frumoase Sate din Rom?nia

11.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Luând exemplu de la ţări mult mai civilizate decât România, precum Franţa sau Belgia, 31 de primari din ţara noastră s-au asociat  anul trecut într-un organism care se numeşte Asociaţia Cele Mai Frumoase Sate din România. Printre membrii fondatori se regăsesc şi doi primari arădeni: Valentin Bot (Şiria) şi Cornel Popa (Hăşmaş). Asociaţia îşi propune să promoveze valorile satului românesc, prin proiecte care se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor.

Dacă elevii vor fi atraşi prin programe educative, care să le dezvăluie particularităţile locurilor (tradiţii, gastronomie, peisaje), pentru a-i atrage pe adulţi ar urma ca administraţiile locale să amenajeze spaţii de petrecere a timpului liber precum zone pentru picnic şi grătar, parcări, spaţii pentru camping, dar şi unităţi de cazare. În ceea ce le priveşte pe acestea din urmă, se va recurge de fapt la disponibilitatea locuitorilor de a pune la dispoziţie camerele libere pe care le au în casele lor.

Preşedintele Asociaţiei Cele Mai Frumoase Sate din România, Nicolae Marghiol, prezent ieri la Arad, a declarat că numărul maxim de membri pe care îl acceptă asociaţia este 200, iar până acum nu au fost înscrise decât 51 de sate, dintre care 4 sunt din judeţul Arad. Criteriile în baza cărora vor fi acceptate sate în acest organism sunt: un număr mai mic 5000 de locuitori, obiective turistice, patrimoniu arhitectural şi urbanistic de valoare.


Hăşmaş plusează cu un proiect pentru Muzeul Mărţişorului


Satele membre îşi vor piede această calitate dacă de la un an la altul vor exista localităţi care să depăşească punctajul ocupat de primele, fiind vorba aşadar despre o competiţie continuă între sate. Tocmai de aceea, primarul din Hăşmaş e hotărât ca în satul Hăşmaş să amenajeze, în scurt timp, un Muzeu al Mărţişorului. Cei care doresc, pot dona mărţişoare ce vor fi expuse aici. Ar urma să fie înfiinţat aşadar unicul muzeu de acest fel din lume, aşa cum precizează Cornel Popa. „Avem peisaje frumoase şi o zonă curată, cu oameni curaţi. Vrem să scoatem comunitatea din somnolenţă în ceea ce priveşte spiritul civic”, spune primarul din Hăşmaş, care speră să atragă atenţia celor care vor vrea să-şi petreacă timpul liber în natură în această zonă a Aradului şi totodată să îi mobilizeze pe locuitori pentru a crea şi păstra un spaţiu agreabil pentru turişti.

Fiind vorba despre promovarea turismului rural, urmează ca Asociaţia să primească în viitor şi sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Sursa: Observator.info

Autor: D.M. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro