Local

Pro Urbe Arad şi-a ales structura de conducere

21.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Asociaţia Pro Urbe Arad  şi-a reunit membrii vineri, 18 martie 2011, pentru a alege o nouă componenţă a Consiliului Director, dar şi pe cei doi vicepreşedinţi. Astfel, domnii Ioan Ujj şi Teodor Octavian Gheorghiu sunt vicepreşedinţi, iar membrii Consiliului Director: Dorin Frandeş, Ladislau Szoke, Kalman Cziszter, Eugeniu Criste, Dana Mirea şi membru supleant Horia Medeleanu. Preşedintele de onoare al asociaţiei este, începând din toamna trecută, „Domnul Pro Urbe”, Bujor Buda.

Cu ocazia acestei şedinţe, la care a participat şi viceprimarul Aradului, Levente Bognar, s-a pus în discuţie şi reconversia Cetăţii Aradului, prin prisma unei scrisori-răspuns adresate către Pro Urbe de Jean-Louis Fousseret, preşedintele Reţelei Siturilor Majore Vauban. Acesta a subliniat tendinţa generală în Europa de trecere a cetăţilor în circuit turistic, însă a atras atenţia asupra gestiunii unei asemenea situaţii, „... deoarece întreţinerea, restaurarea şi dezvoltarea, asigurarea securităţii şi primirea publicului trebuie să fie gândite în manieră simultană şi cu respectarea caracteristici
lor istorice şi arhitecturale ale sitului”, scrie Jean-Louis Fousseret, atrăgând atenţia că aceste intervenţii nu pot fi realizate doar cu ajutorul finanţărilor venite din sectorul public sau privat. De altfel, primarul Aradului declara anul trecut că suma necesară pentru reabilitarea şi amenajarea Cetăţii este de aproximativ 200 de milioane de euro.

Parteneriate cu alte asociaţii


Un alt punct de pe ordinea de zi a fost semnarea protocolului de colaborare cu alte ONG-uri, în cadrul Consiliului Local Civic. A luat cuvântul Dan Cotuna, preşedinte al CLC, la invitaţia preşedintelui Pro Urbe, Alexandru Nagy-Vizitiu. În urma votului de principiu dat de membrii Pro Urbe, protocolul urmează să fie semnat.
Voturi „pentru” a primit şi invitaţia de semnare a unui acord de parteneriat cu CRIES (Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare), în vederea alăturării la Grupul Local de Acţiune din Arad în cadrul proiectului „Rolul dialogului social în promovarea incluziunii sociale active”.

100 de ani de la construirea Palatului Cultural


Fiecare dintre membrii participanţi la şedinţă a avut o serie de propuneri de acţiuni pentru acest an, propuneri care urmează să fie centralizate şi gestionate în vederea punerii lor în practică.

Una dintre acţiunile programate pentru a avea loc în 2011 este marcarea împlinirii a 100 de ani de la construirea Palatului Cultural şi a 50 de ani e la moartea arhitectului Lajos Szantai, printr-un volum scris de către domnii Gheorghe Lanevski şi Alexandru Nagy-Vizitiu, privitor la capodopera arhitecturală Palatul Cultural – proiect finalizat parţial cu 18.000 de lei de Uniunea Arhitecţilor din România.
Tot în acest an se împlinesc 100 de ani de la construirea Gării şi 140 de ani de la primul transport de călători pe calea ferată Arad-Timişoara.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro