Local

Primăria, criticată de Mişcarea Arădeană pentru modul cum derulează lucrările la Ştrandul Neptun

21.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele asociaţiei „Mişcarea Arădeană”, consilierul local Claudiu Cristea, acuză „lipsa de viziune” a actualei administraţii cu privire la modernizarea Ştrandului „Neptun”. În principal, Cristea subliniază cum primăria se pregăteşte de refacerea unei părţi a investiţiei de 3 milioane de euro în modernizarea zonei bazinelor. Aprobarea lucrării de transformare a actualului bazin mic în bazin cu apă termală se va afla marţi pe masa consilierilor locali în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal. „Dacă în 2009 s-au realizat investiţii de trei milioane de euro (considerată mult prea mare pentru lucrările realizate atunci, n.r.), care este raţiunea pentru care peste doi ani se va opera modificarea acelei zone? Se va desfiinţa bazinul de copii şi va fi mutat în altă zonă. Se motivează prin faptul că apa va avea o anumită temperatură nepotrivită pentru copii. Nu se ştia acest lucru în 2008?” – întreabă Claudiu Cristea. Preşedintele Mişcării Arădene mai argumentează că modificarea zonei bazinelor îi va deranja pe arădenii care vor merge la ştrand alături de copiii mai mici. „Este absurd să modifici o investiţie făcută acum un an şi jumătate. Este anormal să nu existe bazin de copii lângă celelalte, şi să îţi trimiţi copilul în celălalt capăt al ştrandului”, a arătat Cristea.

Cristea vrea din nou un singur ştrand şi bilet universal de 5 lei

Mişcarea Arădeană critică în general modul în care administraţia Falcă a transformat Ştrandul Neptun începând cu anul 2008, dar şi modul cum subiectul ştrandului este folosit în scopuri de imagine. „În fiecare primăvară se anunţă câte o modernizare a Ştrandului. În 2009 şi 2010, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, acorda o sumă de aproximativ 800.000 de euro amenajării zonei termale. Cea mai mare parte a sumei a fost rectificată/returnată la sfârşitul anului 2010 pentru că banii nu au putut fi cheltuiţi”, spune Claudiu Cristea. După cum investiţia din anul acesta este criticată, la fel se procedează şi cu cele din anii trecuţi. „Nu suntem de-acord cum este tratat ştrandul pentru că întregul spaţiu a fost un loc unde noi, arădenii, ne-am simţit bine. Acum este o zonă urâtă, care creează  o stare negativă. Acolo unde s-a îngrădit, mai arată cum arată, însă în rest arată jalnic. Biletul este scump, va ajunge la 10 lei, o sumă mare, peste posibilităţile arădenilor.  Acest concept ca ştrandul să fie doar pentru anumite pături sociale nu este o gândire de dreapta, după cum spune unul din consilierii PDL. Există deja zone private, exclusiviste, unde  există bazin, se poate juca tenis. Zona publică trebuie să fie accesibilă tuturor”, a mai declarat preşedintele Mişcării Arădene. Claudiu Cristea mai spune că biletul pentru zona comercială este perceput ilegal, deoarece Primăria nu oferă nimic în plus faţă de alte zone din oraş. Cristea optează pentru desfiinţarea îngrădirii ştrandului şi perceperea unui bilet la jumătate din valoarea ce s-ar intenţiona să fie impusă doar pentru secţiunea bazinelor.

„Ştrandul Neptun”, interesant pentru politicienii din Satu Mare

S-ar părea că politicienii sătmăreni au dezvoltat o slăbiciune pentru ceea ce se întâmplă în Arad. După acuzele senatorului PSD Valer Marian la adresa ministrului arădean Traian Igaş, un alt politican din Satu Mare, deputatul PNL Vasile Buda, se interesează despre Ştrandul Neptun prin două interpelări adresate Ministerului Dezvoltării Regionale, premierului Emil Boc sau Ministerului de Interne. Într-un prim răspuns din partea Guvernului, din iulie 2010, se arată cum Ministerul Dezvoltării a alocat ştrandului, în 2009, suma de 3.360.000 lei, din care au fost decontaţi însă doar 294.000 lei în baza documentelor justificative prezentate de Primăria Arad. În 2010 a fost alocată suma de 1.300.000 lei, însă până la acea dată nu se făcuse nicio plată tot din cauza faptului că Primăria nu a prezentat documente justificative. Se precizează că valoarea totală a proiectului este de 20.500.000 lei.

La cea de-a doua interpelare (asemănătoare) pe subiectul investiţiilor în Ştrandul Neptun, deputatul Vasile Viorel Buda a primit răspunsul că cele 294.000 mii lei au fost decontate în patru tranşe pentru investiţiile: „proiectare pasarelă pietonală peste râul Mureş, proiectare şi execuţie bazine înot copii, construcţii grupuri sociale, lucrări amenajare portal ştrand”. Nici în octombrie 2010 Ministerul Dezvoltării nu decontase nicio factură pentru lucrările din cadrul proiectului „Amenajare ştrand termal Neptun”.

Pasarela  peste Mureş ar putea fi inaugurată primăvara viitoare

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Corina Drăghici, a precizat că în privinţa bazinului pentru copiii nu va fi vorba despre lucrări de amploare, ci doar de o adâncire a fundului bazinului. „La ştrand nu se va sparge nici un bazin, ci doar se va remodela fundul acestuia deoarece atunci când s-a amenajat zona trebuia creat un bazin pentru copii cu o anumită adâncime maximă. Acum se realizează zona din dreapta destinată familiilor cu copii mai mici şi pentru pensionari, o zonă mai liniştită”, explică Drăghici. În privinţa pasarelei peste Mureş, planetele par a se alinia din nou pentru o inaugurare în primăvara anului viitor. „Anul trecut s-a licitat proiectul tehnic pentru pasarela de peste Mureş. În primăvară se va licita execuţia iar lucrările vor începe anul acesta”, anunţă Drăghici. Deci, în cel mai fericit caz, pasarela peste Mureş ar putea fi terminată spre finalul sezonului estival  2011. Cel mai probabil însă, aceasta va fi inaugurată în jurul datei de 1 mai 2012.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro