Local

Cutremurul de la Poliția de Frontieră l-a propulsat pe șeful sectorului Curtici ca adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră Timiş

30.03.2011 ⋅ 0 comentarii

Opt ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş vor fi cercetaţi prealabil în urma evaluării activităţii acestora, şase ofiţeri dându-şi deja demisia, în vreme ce 12 angajaţi au fost atenţionaţi şi vor fi reevaluaţi ulterior.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a anunţat, marţi, că şef al Poliţiei de Frontieră Timiş a fost împuternicit Zoran Giurcovici, fost ataşat pe Afaceri Interne la Ambasada României de la Belgrad, în timp ce noul adjunct al acestei instituţii este Dan Marius Popara.
Giurovici ia locul lui Cornel Iureş, care a demisionat, recent, în urma unui control al IGPF.

De asemenea, IGPF l-a împuternicit pe Dan Marius Popara în funcţia de adjunct al Poliţiei de Frontieră Timiş. Acesta l-a înlocuit pe Ioan Mudure, care, de asemenea, şi-a depus demisia în urma controlului IGPF.

Conform reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Timiş, Zoran Giurcovici a fost timp de patru ani, până la începutul lunii martie 2010, ataşatul pe Afaceri Interne la Ambasada României de la Belgrad. De atunci şi până în prezent, Giurcovici a lucrat în cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş ca ofiţer specialist la Biroul supraveghere şi control trecere a frontierei şi ulterior la direcţia juridică a fostei Direcţii a Poliţiei de Frontieră Timişoara.

La rândul său, Dan Marius Popară a fost şef de catedră pregătire juridică la Centrul de pregătire al Poliţiei de Frontieră de la Timişoara şi în ultimele două luni a fost şeful sectorului Curtici din judeţul Arad.

După ce şi-a depus demisia, Cornel Iureş a fost numit şef al Biroului supraveghere şi control trecere a frontierei din cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş, iar Ioan Mudure a fost numit şeful sectorului Deta.

Şeful Poliţiei de Frontieră Timiş, Cornel Iureş, a demisionat, în 16 martie, reprezentanţii instituţiei spunând că este vorba despre "un act unilateral", însă în cursul zilei la sediul Poliţiei de Frontieră Timiş avea loc un control al IGPF care viza activitatea managerială din anii 2009-2010.

Potrivit unui comunicat al IGPF din 23 martie, ofiţerii Serviciului Control din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) au verificat, în perioada 12-21 martie, modul de îndeplinire a datoriilor de muncă ale angajaţilor IJPF Timiş şi Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Moraviţa, Deta şi Cruceni.

Totodată, a fost verificată activitatea conducerii celor patru structuri în perioada 2010-2011, în scopul evaluării rezultatelor, a competenţei şi capacităţii managementului, analizării indicatorilor de performanţă, a modului de implementare a programelor şi strategiilor prioritare ale PFR, cât şi al identificării şi corectării deficienţelor.

Din verificările efectuate, au fost constatate deficienţe în activitatea managerială, precum şi neglijenţă sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu manifestată de ofiţerii cu funcţii de conducere din cadrul IJPF Timiş şi sectoarelor din subordine. Astfel, s-a constatat ineficienţa controalelor desfăşurate, ineficienţa muncii operative şi informative, insuficienta implicare în combaterea traficului ilegal cu ţigări, lipsa de fermitate în aplicarea unor măsuri disciplinare, precum şi neimplicarea sau implicarea superficială a ofiţerilor cu funcţii de conducere în activităţile de prevenire şi combatere a corupţiei interne.

Ca urmare a celor constatate, a fost dispusă cercetărea prealabilă faţă de opt ofiţeri cu funcţii de conducere, respectiv şeful Biroului Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere (CIT) din IJPF Timiş, şeful Biroului Supraveghere şi Control a Trecerii Frontierei (SCTF) din IJPF Timiş, şeful Sectorului PF Moraviţa, adjunctul şefului PF Moraviţa, şeful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa, adjunctul şefului SPF Deta, şeful SPF Cruceni şi un ofiţer specialist din cadrul SPF Cruceni. La finalizarea cercetării prealabile, faţă de cei în cauză vor fi luate măsurile ce se impun, în funcţie de gravitatea faptelor.
În plus, şeful IJPF Timiş, adjunctul său, alţi zece ofiţeri şi un agent, din cadrul IJPF Timiş, SPF Deta, Cruceni şi Sânnicolau Mare, au fost atenţionaţi cu privire la modul de îndeplinire al atribuţiilor de serviciu, urmând ca activitatea acestora să fie reevaluată. Ofiţerii Serviciului Control au dispus şi măsuri pentru eliminarea deficienţelor constatate în munca acestora.

Ulterior, şi-au dat demisia şeful IJPF Timiş, adjunctul şefului de inspectorat, şeful Sectorului PF Moraviţa, adjunctul şefului SPF Moraviţa, şeful PTF Moraviţa şi şeful Biroului SCTF din IJPF Timiş. De asemenea, şeful SPF Deta a ieşit la pensie.

Astfel, la cele patru structuri evaluate au fost dispuse peste 70 măsuri organizatorice, de remediere a deficienţelor constatate atât la nivelul inspectoratului, cât şi la sectoarele din subordine.

Activitatea de evaluare va continua, în perioada următoare, la nivelul tuturor structurilor Poliţiei de Frontieră.

În perioada 28 februarie - 4 martie s-a desfăşurat un control şi la IJPF Caraş-Severin şi Sectorul Naidăş.

În urma verificărilor, inspectorii au găsit nereguli în activitatea managerială, precum şi neglijenţă sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, manifestată de ofiţerii cu funcţii de conducere. Aceştia au dat dovadă de ineficienţă în controalele desfăşurate, în munca operativă şi informativă, nu s-au implicat în combaterea traficului ilegal cu ţigări şi nu au aplicat măsuri disciplinare ferme. De asemenea, s-a constatat neimplicarea sau implicarea superficială a ofiţerilor cu funcţii de conducere în activităţile de prevenire şi combatere a corupţiei interne, rezultatele la nivel teritorial pe această linie fiind nule.

Drept consecinţă, s-a început cercetarea prealabilă faţă de şase ofiţeri cu funcţii de conducere, respectiv şeful IJPF Caraş-Severin, adjunctul şefului de inspectorat, şeful Sectorului Naidăş, adjunctul şefului Sectorului Naidăş, şeful Biroului Combaterea Infracţionalităţii
Transfrontaliere din IJPF Caraş-Severin şi şeful Biroului Supraveghere şi Control a Trecerii Frontierei.

Cinci dintre aceştia, anume şeful IJPF Caraş-Severin, adjunctul şefului de inspectorat, şeful Sectorului Naidăş, adjunctul şefului Sectorului Naidăş şi şeful Biroului SCTF din IJPF Caraş Severin, şi-au dat demisia, care a fost acceptată de conducerea PFR.

De atunci, subcomisarul Cristinel Şaptebani a fost împuternicit în funcţia de şef al IJPF Caraş Severin.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro