Local

?n Arad ?ntre 2008-2010 s-au eutanasiat 2.986 de c?ini cheltuindu-se 308.408 de euro!

08.04.2011 ⋅ 0 comentarii

Mai multe ONG-uri pentru protecția animalelor consideră că autoritățile române nu doresc o lege pentru sterilizarea câinilor pentru stăpân, deoarece vor să perpetueze situația actuală, care este o "afacere" de milioane de euro.

Reprezantanții ONG-urilor au spus, joi, într-o conferință de presă că eutanasierea în masă este o modalitate facilă și imposibil de controlat în ceea ce privește deturnarea fondurilor publice.

Toate dovezile atestă că în cadrul serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân nu se respectă condițiile minime de bunăstare a animalelor și nici procedurile legale de eutanasie.

"Este evident că toate fondurile sustrase în urma declarațiilor false (cantități de hrană, produse farmaceutice, incinerare cadavrelor) ajung în buzunarele autorităților și persoanelor implicate", a declarat vicepreședintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, Carmen Arsene.

Aceasta a adăugat că hingherii sunt primii profitori ai acestei afaceri, care percep o taxă de protecție pentru câinii din fața blocului, apoi persoanele care deservesc adăposturile primăriilor, care vând hrană și medicamente care ar trebui date câinilor din adăpost, apoi cei de la firma Protan, "vârful icebergului", pentru care câinii uciși sunt cea mai importantă materie primă, incinerarea unui câine costând 15-20 de euro.

Potrivit ONG-urilor, între 2001 și 2007 în București au fost eutanasiați 144.339 de câini pentru care s-au cheltuit nouă milioane de euro, în Brașov între 2002 și 2008 au fost eutanasiați 20.000 de câini și s-au cheltuit 2 milioane de euro, în Arad între 2008-2010 s-au eutanasiat 2.986 de câini cheltuindu-se 308.408 de euro, în Slatina între 2008 și 2010 au fost eutanasiați 1.111 câini și s-au cheltuit 242.500 de euro, iar în Constanța între 2008 și 2010 s/au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru eutanasierea a 20.000 de câini.

Singurele localități unde numărul câinilor de pe stradă s-a redus drastic sunt cele care au aplicat sterilizarea în masă, ca de exemplu Oradea și Lugoj. În Oradea s-a redus numărul de câini de la 4.000 la 600 în 4 ani cu 50.000 de euro de la buget, adică 14 euro pe câine. În Lugoj s-a redus numărul de câini de la 2.500 la 235, pe o perioadă de trei ani.

Reprezentantul Vier Photen România, Kuki Bărbucenu, a declarat, joi, că vinovate pentru oamenii omorâți sau mușcați de câini pe stradă sunt doar autoritățile, care au interese uriașe pentru menținerea situației actuale.

"Scot acum din nou legea din sertar, într-un an preelectoral și cei care suferă sunt atât câinii cât și cetățenii. Singura soluție ar fi oprirea reproducției prin metode foarte simple, sterilizarea, vaccinarea antirabică și returnarea câinilor blânzi acceptați de societate", a spus Kuki Bărbuceanu.

Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiază.

Legea a fost retimisă Comisiei de către plen, după ce primise aviz pozitiv, cu modificări prin care decizia privind tratamentul aplicat câinilor fără stăpân revenea autorităţilor locale, ceea ce făcea posibilă inclusiv eutanasierea animalelor.

În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro