Local

Din cauza scumpirii alarmante a unor alimente de bază, Mişcarea Arădeană cere neimpozitarea tichetelor de masă

18.04.2011 ⋅ 0 comentarii

Continuă  reacţiile publice în urma datelor Comisiei Naţionale de Prognoză privind creşterea Produsului Intern Brut al judeţului nostru, în anul 2010. După ce săptămâna trecută au încercat să demonstreze că datele prezentate de institutul guvernamental şi de primarul Gheorghe Falcă sunt inexacte, cei din Mişcarea Arădeană au revenit astăzi cu o propunere menită să aducă mai multe venituri românilor: neimpozitarea bonurilor de masă şi neasimilarea tichetelor cadou ca venituri salariale (şi implicit netaxarea acestora).

Preşedintele Mişcării Arădene, consilierul local Claudiu Cristea, a prezentat o serie de date ce aparţin Institutului Naţional de Statistică şi altor instituţii publice sau private, privind dinamica preţurilor unor alimente de bază. Astfel, Cristea a arătat cum „Asociaţia Română a Cărnii informa la începutul lunii aprilie că preţul cărnii de miel a crescut în medie cu 15% faţă de 2010 ca urmare a creşterii TVA, preţului energiei şi al carburanţilor”. La fel, potrivit Ministerului Agriculturii  şi Dezvoltării Rurale, preţul kilogramului de carne de miel este cu 30% mai mare faţă de anul trecut, datorită costului mărit al furajelor. Cifra este confirmată şi de Patronatul Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), reprezentanţii acestei instituţii afirmând că anul acesta se va înjumătăţii cantitatea de carne de miel consumată, în condiţiile creşterii preţului cu 30%.

Scumpiri de cel puţin 20% la zahăr, făină şi ulei

Mişcarea Arădeană a mai prezentat date provenite de la Institutul Naţional de Statistică, privind preţul zahărului, făinii şi uleiului. Astfel, zahărul s-ar fi scumpit cu 8% faţă de anul 2010,  iar făina cu 10%. „Dacă luăm în calcul datele furnizate de Indexul Alimentar (analiză a Ziarului Financiar), preţul dat de români în supermarketuri pentru produsele necesare în special în perioada aceasta, şochează! Făina a fost scumpită cu 41%, zahărul cu 30%, iar uleiul este cu 35% mai scump faţă de 2010. Acestea sunt rezultate ale guvernării Boc-Băsescu. Dacă primarul Gheorghe Falcă tot este şeful de campanie electorală internă a lui Emi Boc (pentru câştigarea preşedinţiei PDL, n.r.), ar fi bine să îşi asume şi aceste probleme, nu numai situaţii când vin bani pe relaţiile de partid”, a declarat Claudiu Cristea.

Propunere trimisă primarului şi parlamentarilor PDL

Reprezentanţii Mişcării Arădene vor trimite liderilor PDL Arad o propunere de modificare a Codului Fiscal, menită să aducă mai multe posibilităţi financiare românilor. Astfel, pe masa primarului Falcă şi a parlamentarilor PDL va ajunge o propunere privind: „neimpozitarea bonurilor de masă şi neasimilarea tichetelor cadou ca venituri salariale”. Din anul 2009, tichetele de masă sunt impozitate cu 16%, în timp ce tichetele cadou sunt considerate similare veniturilor salarile, fiind impozitate atât cu 16% (impozit pe venit), cât şi cu procentele aferente asigurărilor sociale, de şomaj, sănătate. „Este o măsură din care toate cele trei părţi câştigă: va creşte venitul salariaţilor, angajatorii vor plăti mai puţin impozit, iar la stat se vor întoarce mai mulţi bani prin stimularea consumului care atrage plata de TVA şi impozit pe profit”, a explicat Claudiu Cristea. Cei din Mişcarea Arădeană spun că în urma impozitării bonurilor de masă, angajatorii au fost descurajaţi să le dea, însă nu au renunţat la ele deoarece oricum plătesc mai puţin impozit decât în situaţia acordării de bani. Prin ridicarea impozitării se speră însă la creşterea numărului de angajatori care acordă tichete de masă sau tichete cadou.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro