Local

Proiect de hotăr?re pentru reglementarea voluntariatului

26.04.2011 ⋅ 0 comentarii

Primăria Arad vrea să promoveze conceptul de voluntariat, activitate care deţine un rol important în domeniul serviciilor de asistenţă socială, sanitară sau umanitară, în ajutorarea şi salvarea populaţiei în situaţii de urgenţă, calamităţi sau dezastre, dar este deosebit de importantă şi în alte domenii ale vieţii în comunitate. Primăria a întocmit un proiect care stabileşte cadrul pentru implicarea cetăţenilor, prin activităţi de voluntariat, pentru depistarea şi soluţionarea deficienţelor întâmpinate de municipiul Arad în eforturile de a deveni un oraş european, modern şi civilizat.

Proiectul de Regulament privind organizarea şi funcţionarea activităţii de voluntariat în cadrul Primăriei Municipiului Arad şi al serviciilor publice din subordinea CLM va fi prezentat în luna mai Consiliului Local Municipal, spre aprobare.

Legea nr.195/ 2001, republicată defineşte voluntariatul ca activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţă şi servicii sociale protecţia drepturilor omului, în domeniul medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar, etc.

Anul 2011 a fost declarat „Anul european al voluntariatului” de către Comisia europeană, din dorinţa de a un nou impuls de dezvoltare acestei mişcări care pune în practică valorile europene de solidaritate, toleranţă, cetăţenie activă şi de a recunoaşte activitatea celor 100 de milioane de europeni care se implică în diverse activităţi de voluntariat. În România, numărul este de aproape 4 milioane, potrivit Barometrului european din mai 2010.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro