Local

Rateurile Aeroportului Arad au intrat şi ?n atenţia Eurostat

27.04.2011 ⋅ 0 comentarii

Eurostat a anunţat că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.
"Eurostat îşi exprimă rezerva faţă de calitatea datelor raportate de România din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare în sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de încasări şi plăţi", cât şi a naturii anumitor tranzacţii financiare şi consolidării fluxurilor intra-guvernamentale", se arată într-un raport al biroului de statistică al Comisiei Europene.

Anul trecut, CE a ridicat estimările privind deficitul României după metodologia ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului. Totodată, pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzacţie finaciară ca tranzacţie nefinanciară, măsură care a determinat de asemenea modificarea estimării privind deficitul bugetar.

România ocupă locul 11 în UE în funcţie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB calculat după standardele ESA95, de 6,4%, faţă de 8,5% în 2009, într-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlanda şi Grecia, dar se regăseşte printre statele comunitare cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

FMI a obligat Guvernul să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Pe lista companiilor ale căror pierderi vor fi calculate în acest an la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat au fost incluse CN Huilei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui, CFR Călători, Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa, CFR Infrastructură, Termoelectrica, Acvavalor, Aeroportul Arad, Aeroportul Iaşi, Aeroportul Internaţional Baia Mare, Aeroportul Satu Mare, Aeroportul Ştefan Cel Mare Suceava, Aeroportul Transilvania-Târgu Mureş, Aeroportul Tulcea, centralele de termoficare Aqua Calor, CET Braşov, Citadin Hundedoara, Dalkia Romania, Edil Therma Hunedoara, Goscomloc, Gospodărie Orăşenească, Rominservices Therm, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, Ecoterm, Termica, Termloc, Uzina Termică Comăneşti.

Anul trecut, cele mai mari deficite guvernamentale, calculate după standardele ESA95, au fost înregistrate de Irlanda (32,4% din PIB, faţă de 14,3% din PIB în 2009), Grecia (10,5% din PIB, comparativ cu 15,4% din PIB în anul anterior) şi Marea Britanie (10,4% din PIB), se arată într-un raport Eurostat.

România este încadrată de Franţa, cu un deficit bugetar de 7% din PIB, şi de Slovenia, cu un deficit de 5,6% din PIB.
Cele mai reduse niveluri ale indicatorului au fost înregistrate Luxemburg (1,7% din PIB), Finlanda (2,5% din PIB) şi Danemarca (2,7% din PIB). Estonia a consemnat un uşor excedent, de 0,1% din PIB, în timp ce Suedia a avut un buget echilibrat.

În cazul Bulgariei şi Ungariei, indicatorul s-a plasat la 3,2% din PIB, respectiv 4,2% din PIB.

Eurostat notează că 21 de state membre UE au înregistrat anul trecut îmbunătăţiri ale balanţei guvernamentale în raport cu Produsul Intern Brut comparativ cu 2009, în celelalte şase situaţia înrăutăţindu-se.

La sfârşitul anului trecut, cele mai reduse raporturi dintre datoria guvernamentală şi PIB le-au avut Estonia (6,6%), Bulgaria (16,2%), Luxemburg (18,4%), România (30,8%, comparativ cu 23,6% în 2009), Slovenia (38%), Lituania (38,2%), Cehia (38,5%) şi Suedia (39,8%).
Biroul de statistică al Comisiei Europene menţionează că în 14 state membre raportul datorie/PIB este mai mare de 60%. Liderii clasamentului în această privinţă sunt Grecia (142,8% din PIB), Italia (119% din PIB), Belgia (96,8% din PIB), Irlanda (96,2% din PIB) şi Portugalia (93% din PIB).

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro