Local

Noul Cod al Muncii a intrat ?n vigoare

03.05.2011 ⋅ 0 comentarii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia angajatorilor despre intrarea în vigoare a noilor modificări aduse Codului Muncii (Legea 53/2003) prin Legea 40/2011.  

Cele mai importante modificări care se regăsesc în Codul Muncii sunt cele referitoare la munca fără forme legale.

„Munca nedeclarată cunoscută şi sub denumirea generică de muncă la negru este una din abaterile grave întâlnite de inspectorii de muncă în cadrul controalelor efectuate la angajatori”, explică Ovidiu Jugu, inspector sef ITM Arad.

Dacă până acum, pentru primirea la muncă a persoanelor fără încheierea contractelor individuale de muncă, amenda varia de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei,  potrivit noilor prevederi legale „primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Un alt element de noutate îl constituie faptul că şi persoana care prestează muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, este sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Totodată, noile modificări inserate în Codul Muncii fac referire şi la răspunderea penală a angajatorului în cazul practicării muncii fără forme legale.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro