Local

Procesul Fabrica de Zahăr: Procurorilor DNA li s-a admis cererea de realizare a unor contraexpertize pentru casa primarului şi terenul fostei fabrici

10.05.2011 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, la Tribunalul Alba a avut loc o nouă înfăţişare în procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este inculpat pentru fapte de corupţie. Edilul s-a prezentat şi de această dată în faţa instanţei, însă şedinţa a durat destul de puţin.

Dacă la termenul anterior cauza a fost amânată în urma cererii formulate de avocatul lui Demeter Francisc şi al lui Vasil Radu-Gavril, astăzi s-a acceptat solicitarea procurorilor DNA de a se realiza contraexpertize pentru terenul fostei Fabrici de Zahăr şi a casei primarului, de pe strada I.L. Caragiale. Cele mai recente expertize au fost realizate la solicitarea avocatului primarului Aradului, iar rezultatele au fost favorabile lui Gheorghe Falcă şi extrem de diferite faţă de datele prezentate de procurorii DNA în dosarul de urmărire penală, întocmit în anul 2007.

Preţul evaluat al comisiei din primărie pentru terenul fostei fabrici a fost la vremea respectivă de 12 euro/mp şi s-a vândut cu 16 euro/ mp, obţinând suma de 839.000 de euro, în timp ce Elecon a vândut mai departe, la scurt timp, cu peste 3 milioane de euro. Expertiza realizată la cererea avocatului primarului a confirmat preţul cu care primăria a vândut societăţii Elecon. În ceea ce priveşte casa de pe I.L. Caragiale, expertiza a stabilit acum un preţ de două ori mai mic faţă de cel stabilit în anul 2005, conform reevaluării depuse la finalul anului 2010 la dosar.

Conform acesteia, casa şi terenul date la schimb de Francisc Demeter şi Radu Vasil de la Elecon pentru apartamentul de pe Aleea Răsăritului al lui Falcă, valorau la data realizării schimbului (2 martie 2005) 99.000 de euro. Apartamentul, cu o suprafaţă de aproximativ 100 mp de la ultimul etaj al blocului respectiv a fost vândut câteva săptămâni mai târziu cu 80.000 de euro. Casa de pe I.L. Caragiale fusese evaluată de către bancă în anul 2005 la peste 200.000 de euro, deci diferenţa dintre cele două expertize este uriaşă: valoarea scade acum la mai puţin de jumătate, iar expertizele ar trebui să fie valabile pentru aceeaşi dată: 2 martie 2005.

Primarul s-a ales aşadar la vremea aceea cu o casă de 169 mp construiţi (restul până la 242 mp fiind curtea) în centrul Aradului, în schimbul unui apartament de bloc şi a 20.000 de euro. În lumina celei mai recente expertize, tranzacţia a fost corectă. Dacă apartamentul a fost ulterior vândut cu 80.000 de euro, casa şi curtea ar fi valorat 99.000 de euro.

Procurorii DNA au adus însă obiecţii la expertizele recent prezentate instanţei, aşa că urmează ca în perioada următoare să fie realizate contraexpertize.

Cauza a fost amânată pentru data de 6 iunie, atunci când probabil că vor fi stabilite numele experţilor care vor realiza reevaluările.

Sursa: Observator.info

Autor: D.M. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro