Local

Prefectul de Hunedoara: Vrem să ne apropiem de Alba, noi nu avem nimic ?n comun cu Arad şi Timiş!

20.05.2011 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL), susţine că este de acord cu afirmaţia şefului statului referitoare la necesitatea reorganizării administrative a ţării, însă consideră că acest proces nu are şanse de reuşită dacă va fi consultată populaţia printr-un referendum.
"Sunt de acord cu declaraţia preşedintelui Băsescu că trebuie să aibă loc o reorganizare administrativă. Reorganizarea administrativă a ţării nu are şanse de reuşită dacă se consultă populaţia printr-un referendum. O spun din propria experienţă după ce de mai mulţi ani încerc să conving populaţia din patru localităţi din judeţul Hunedoara să se unească într-o conurbaţie care să atragă fonduri europene şi investiţii străine. Oamenii se opun. Se tem de schimbare şi se tem că trebuie să bată câţiva kilometri pentru diferite acte. Unii au o problemă legată de numele ales", a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, care este şi liderul PNL Hunedoara.
El a susţinut că în acest moment există o organizare regională economică.
"Avem regiuni economice. Din regiunea de vest fac parte judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş şi această organizare funcţionează deja. Din câte am înţeles, în noua organizare, judeţul Hunedoara s-ar apropia de Alba. Nu ştiu ce să spun. Nu cred că reorganizare administrativă are şanse să aibă loc în 2012 decât dacă se dă o lege clară în care se spune că judeţele X şi Z se unesc şi în ce condiţii. Dacă organizează referendum, populaţia nu va fi de acord", a spus Moloţ.
Şi prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, susţine o reorganizare administrativă.
"În Grecia, reorganizarea administrativă care a avut loc în urmă cu opt ani a fost o reuşită. Ar trebui să le urmăm exemplul. Şi Polonia este structurată pe voievodate care au teritorii vaste şi la ei organizarea administrativă e bună. (...) Eu cred că judeţul Hunedoara ar trebui să se apropie de cele din Transilvania, Alba, Sibiu, nu de cele de la graniţă cum se întâmplă acum cu Arad şi Timiş. Noi nu avem nimic în comun cu judeţele de graniţă. Nu ne asemănăm nici ca relief, şi nici ca dezvoltare economică. Cu cele din Transilvania avem şanse mai multe deoarece avem aceleaşi resurse şi zacăminte şi putem creiona un plan la nivel mai mare", a spus Dezsi.
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.
Şeful statului a menţionat că el va insista pe această temă în discuţiile cu partidele politice.
"Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Un judeţ vrea drum de la sud la nord, alt judeţ vrea de la est la vest, pentru că acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lor", a explicat Traian Băsescu.
Preşedintele a precizat, însă, că actuala organizare administrativă este foarte susţinută de populaţie. El a adăugat că este greu să te duci într-un oraş reşedinţă de judeţ şi să le spui localnicilor că rămâne "municipiul X", dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni.
Şeful statului a susţinut că trebuie explicate populaţiei avantajele reorganizării administrative.

Sursa: Observator.info

Autor: C.P ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro