Local

Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat definitiv interdicţia de a manifesta ?n faţa Primăriei! Primarul Falcă, declarat ??nvins? de Mişcarea Arădeană

26.05.2011 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele asociaţiei Mişcarea Arădeană, consilierul municipal Claudiu Cristea, a anunţat ieri „o victorie a democraţiei în Arad”, respectiv respingerea definitivă de către Curtea de Apel Timişoara a recursului Primăriei faţă de decizia Tribunalului Arad prin care dispoziţia de primar ce interzicea adunările publice pe platoul din faţa Palatului Administrativ era anulată.  Mai exact, este vorba despre celebra dispoziţie din anul 2008 prin care se interziceau manifestările publice pe platoul din faţa Primăriei, în zona ştrandului, Cetăţii, aeroportului, precum şi la mai puţin de 200 metri faţă de orice unitate şcolară. În urma intervenţiei începute de prefectul de atunci, Gavril Popescu, instanţa a anulat câteva articole din dispoziţie, însă au rămas câteva articole ce au putut fi invocate pentru respingerea unor cereri de manifestare în faţa Primăriei (cum ar fi criteriul celor 200 de metri faţă de şcoli). Astfel, mai multe rânduri de proteste sindicale au avut punctul de pornire Casa Sindicatelor, nefiind permis un miting faţa Palatului Administrativ.  Cei de la „Mişcarea Arădeană” au atacat însă întreaga dispoziţie, câştigând în primă instanţă la Tribunalul Arad. Primăria a făcut recurs, respins însă definitiv de către Curtea de Apel Timişoara.

Îl felicit în primul rând pe colegul meu, Cătălin Mihalache (avocatul care a reprezentat acţiunea Mişcării Arădene în instanţă, n.r.).  Mulţumesc în mod deosebit sindicatelor care s-au luptat pentru acest drept. Mişcarea Arădeană a făcut acest gest de a merge până la capăt cu multă insistenţă şi perseverenţă, însă de fapt este o luptă a arădenilor pe care am fost bucuroşi să îi reprezentăm în instanţă. Sindicatele, societatea civilă, toţi au meritele lor, la fel şi presa care a relatat de multe ori, inclusiv presa centrală a făcut de multe ori referiri faţă de faptul că în Arad nu ai voie să faci demonstraţii. Este o victorie a Aradului şi a arădenilor. Au fost aproape 4 ani de anormalitate  datorită unei măsuri dictatoriale. Primarul Falcă spune că nu este baron local pentru simplul fapt că nu e gras şi chel,  însă baroni locali sunt cei care iau măsuri dictatoriale şi care împiedică o viaţă normală în Cetate”, a declarat Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene.  Dacă instanţa românească nu ar fi dat câştig de cauză celor de la Mişcarea Arădenă, aceştia spun că erau pregătiţi să sesizeze forurile europene, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Legea nu a interzis aceste lucruri (manifestările publice în locurile indicate în dispoziţie, n.r.) , am arătat asta în faţa instanţei, care în cele din urmă a dat dreptate arădenilor. Astfel, oricine doreşte să facă o comemorare, manifestaţie publică de orice fel, nu are decât să se adreseze Primăriei şi aceasta nu mai are dreptul să refuze. În caz contrar, ar fi un caz de abuz în serviciu, posibil chiar caz penal.  Primăria nu mai are cale de atac”, a declarat şi avocatul Cătălin Mihalache, membru al Mişcării Arădene.

Reacţii ale societăţii civile şi mediului politic. Falcă: „O decizie care se respectă”


Primarul Gheorghe Falcă nu a dorit să facă nicio declaraţie pe marginea sentinţei Curţii de Apel.  Pe holurile Primăriei, după ce a ieşit din şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, Falcă a zis doar atât: „ o decizie care se respectă”.  Claudiu Cristea a informat CLM despre sentinţă, la sfârşitul şedinţei.

Dan Artimon, reprezentant al Consiliului Local Civic:  „ Instanţa a aplicat legea. S-a dovedit încă o dată că administraţia locală a făcut tot posibilul să îngrădească orice manifestare democratică, pe înţelesul ei de „nemulţumire” la adresa sa sau faţă de orice se întâmplă în Arad sau în ţară.  Noi am depus deja o plângere penală împotriva faptului că nu a fost aprobat un miting al sindicatelor pe platoul din faţa Primăriei, suntem curioşi şi aşteptăm să vedem rezultatul acestei acţiuni. Considerăm că şi până acum a fost încălcată de Primărie şi nepusă în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă (prima sentinţă împotriva dispoziţiei, n.r.)”


Florin Galiş, preşedinte organizaţia municipală PNL: „Este o revenire la normalitate. Acea dispoziţie nu ar fi trebuit să existe niciodată, a fost o ruşine şi un abuz împotriva căruia ne-am ridicat şi noi. Sperăm ca astfel de abuzuri să nu se mai întâmple niciodată pentru că fac de ruşine acest oraş.”

Dorel Căprar, preşedintele filialei judeţene PSD: „Noi am ieşit de atâtea ori  public împotriva acelei dispoziţii. Este normal ca arădenii să aibă dreptul de a manifesta şi ca acest drept să nu fie blocat prin anumite tertipuri. Ceea ce a hotărât Curtea de Apel Timişoara este normal, mai ales că acolo au murit oameni în Revoluţia din Decembrie 1989.”

Ioan Bej, preşedintele organizaţiei municipale PC: „Sentinţa mi se pare a fi un lucru normal, atât timp cât , de exemplu, maşinile Primăriei stau nestingherite în faţa Primăriei. Nu era normal ca dacă vroiai să protestezi să fii trimis la Pădurea Ceala. Dacă am o problemă, o fac cunoscută administraţiei în faţa Primăriei, nu la Pădurea Ceala.”

Sursa: Observator.info

Autor: L.C ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro