Local

ANI l-a reclamat procurorilor pe primarul din comuna Zărand, pentru fals ?n declaraţiile de avere

31.05.2011 ⋅ 0 comentarii

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat procurorilor pe primarul din comunaarădeană Zarand, Ion Florin Moţ, pe care-l acuză că a omis să treacă în declaraţiile de avere mai multe venituri şi bunuri, inspectorii ANI susţinând totodată că averea familiei Moţ depăşeşte veniturile oficiale.

Primarul din Zarand, Ion Florin Moţ, este victima unui presupus şantaj pentru care patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi Doru Pârv, unul dintre realizatorii de emisiuni de la OTV, sunt în prezent judecaţi, Diaconescu fiind chiar arestat înainte de a fi trimis în judecată.

ANI informează, într-un comunicat de presă de luni, că, în urma investigaţiei, inspectorii de integritate au ajuns la concluzia că Moţ nu a trecut în declaraţiile de avere informaţii legate de conturile şi creditele bancare deţinute atât de el cât şi de soţie, dar nici patru maşini cumpărate în anii 2008 şi 2009, în valoare de 250.472 de lei, o a cincea achiziţionată în 2006, cu aproape 29.000 de lei, sau venituri de peste un milion de lei, din salarii, tranzacţii imobiliare sau subvenţii pentru agricultură.

În aceste condiţii, inspectorii ANI care au instrumentat dosarul au ajuns la concluzia că există elemente "în sensul încălcării legislaţiei în vigoare, constând în indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul Moţ Ion Florin, primar al comunei Zarand (judeţul Arad), a infracţiunii de fals în declaraţii, (...) ca urmare a declarării necorespunzătoare a adevărului cu privire la veniturile realizate din salarii şi tranzacţii imobiliare, bunurile şi activele financiare deţinute împreună cu familia". Astfel, inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş, judeţul Arad.

Ancheta în acest caz a început după ce ANI s-a autosesizat în ceea ce priveşte averea familiei Moţ în 16 noiembrie 2010, inspectorii de integritate având indicii că Ion Florin Moţ, "în exercitarea funcţiei publice de primar al comunei Zarand, ar fi acumulat, împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate". Investigaţia a fost apoi extinsă şi asupra averii soţiei primarului, ANI susţinând, în comunicat, că a respectat procedura de citare şi dreptul la apărare al celor doi soţi.

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi realizatorul de emisiuni la OTV Doru Pârv au fost reţinuţi, în 2010, de procurorii DNA, fiind acuzaţi de şantaj şi ameninţare la adresa primarului comunei arădene Zarand, Ion Florin Moţ. Ulterior, cei doi au fost arestaţi şi trimişi în judecată, procesul fiind încă pe rol.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Dan Diaconescu - datată 18 iunie 2010 - se arată că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 de euro".

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro