Local

De la operă la canţonetă la Filarmonica din Arad

14.06.2011 ⋅ 0 comentarii

Filarmonica de Stat din Arad, în seara de joi, 16 iunie, de la ora 19.30, în sala mare de concerte. Un adevărat regal liric, ce se va afla, cu siguranţă, pe placul publicului meloman arădean, binecunoscut pentru gustul său pentru arta vocală, iar pentru a satisface pretenţiile critice ale unui public cunoscător de operă, invitaţii de joi seara sunt pe măsura aşteptărilor. Dirijorul Lorenzo Tazzieri împreună cu tenorul Emanuele Servidio, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii arădene, vor susţine un program din care nu vor lipsi titluri celebre precum Recondita Armonia, Nessun Dorma, Granada, Core ‘ngrato, Non ti scordar di me sau uverturi ale operelor Forza del Destino de Giuseppe Verdi, Die Fledermaus de Johann Strauss sau Candide de Leonard Bernstein.
             
Născut în Genova în 1985, Lorenzo Tazzieri studiază  vioara la Conservatorul „Niccolo  Paganini“. Începând cu anul 2002, se specializează ca pianist, urmând timp de câţiva ani cursurile Conservatorului „Piotr Ilici Ceaikovski“ din Moscova. O etapă importantă a instrucţiei sale este marcată de studiile de compoziţie la clasa prof. Raffaele Cecconi şi dirijat, sub îndrumarea maestrului Roberto Tolomelli. În prezent urmează cursurile masterale de dirijat la Accademia Musicale din Pescara.

Din 2007 colaborează ca asistent al dirijorului Roberto Tolomelli, la realizarea diverselor  proiecte concertistice sau spectacole lirice, printre care Nabucco, la Teatrul Wielki din Varşovia, Madama Butterfly  la  Festivalul estival de operă de la Lecce şi Cenuşăreasa, în cadrul  Festivalului Luglio Musicale Trapanese. Invitat în lunile iunie şi noiembrie ale acestui an în America Latină, Lorenzo Tazzieri va dirija cinci dintre cele mai mari orchestre sudamericane cu ocazia sărbătoririi celor 150 de ani de unitate a Italiei.

Tenorul Emanuele Servidio a studiat arta vocală la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano. A urmat cursuri de măiestrie îndrumate de Bernadette Manca di Nissa, Rockwell Blake, Carlo Bergonzi şi Denia Mazzola Gavazzeni. Tot la Milano studiază şi se perfecţionează în prezent, la clasa sopranei Gianfranca Ostini.

Tenorul este câştigătorul concursului internaţional de canto „Terre dei Fieschi” -  Grondona 2007, deţinătorul premiilor speciale în ierarhia  concursurilor „Ruggiero Leoncavallo” - Montalto Uffugo 2007 şi  „Francesco Siciliani” şi finalist în 2008 al concursurilor lirice  din Spoleto şi Pescara.

Dedicat unei intense activităţi de scenă, tenorul susţine concerte cu repertorii operistice şi napolitane pe teritoriul Italiei şi al altor ţări europene. În repertoriul interpretului au fost incluse roluri din Rigoletto, Forţa destinului, Tosca, Cavalleria Rusticana, Madame Butterfly şi Carmen, spectacole susţinute  în colaborare cu instituţii  lirice italiene – Teatro di Novellara, Teatro Rosetum – Milano, Teatro CTS  Baggio, Teatro lirico  di  Barlassina, Teatro G. Fraschini  - Pavia, într-o producţie alături de baritonul Leo Nucci, Teatro Comunale di Forli şi     Teatro di Mantova.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro