Local

Au renunţat la proteste

14.06.2011 ⋅ 0 comentarii

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări. Începând de marţi, 14 iunie 2011, cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşteptând publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a modificărilor legislative hotărâte în protocolul semnat.

Reprezentanţii judeţeni ai medicilor de familie din ţară s-au reunit într-o şedinţă extraordinară în data de 12 iunie 2011 la Bucureşti pentru a realiza bilanţul protestului. Aceştia au apreciat pozitiv reuşita în cadrul negocierilor a celor două reprezentante naţionale alese, într-o confruntare inegală în care autorităţile statului şi în special CNAS au încercat să dezinformeze şi să manipuleze opinia publică, au exercitat presiuni incredibile asupra medicilor de familie şi asupra liderilor lor şi au manifestat o totală lipsă de interes faţă de nevoile reale de asistenţă medicală primară ale cetăţenilor.

Medicii de familie din toată ţara consideră că preşedinții celor două organizaţii naţionale reprezentative ale medicilor de familie şi-au îndeplinit cu deplin succes mandatul pentru care au fost desemnate de colegii lor şi au reprezentat cu demnitate interesele medicilor de familie. În şedinţa de duminică, reprezentanţii judeţeni au refuzat categoric acceptarea demisiilor anunţate de dr. Doina Mihăilă şi dr. Rodica Tănăsescu; acestea au fost mandatate să reprezinte în continuare interesele medicilor de familie în plan patronal şi profesional în calitate de preşedinți interimari, până la alegerile din luna iulie 2011 la Iași.

Declaraţiile de vineri, 10 iunie, ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi CNAS în care a fost recunoscută oficial subfinanţarea asistenţei medicale primare vin să confirme faptul că medicii de familie şi pacienţii solidari cu aceştia au tras un semnal de alarmă asupra problemelor grave, reale de finanţare. Considerăm aceste declaraţii un angajament public al Ministerului Sănătăţii şi CNAS că reprezentanţii acestor instituţii vor obţine finanţarea suplimentară a medicinei de familie la rectificarea bugetară din luna iulie şi ulterior finanţarea adecvată de minimum 9% din FNUASS în Bugetul de Stat 2012.

Medicii de familie doresc să mulţumească pacienţilor lor, care au înţeles motivele protestului, au avut răbdare şi au ajutat astfel soluționarea cererilor privind interesele pacienţilor. Mulţumim tuturor membrilor societăţii civile care şi-au manifestat solidaritatea şi tuturor reprezentanţilor mass media care au înţeles şi au redat amploarea situaţiei medicinei primare, prezentând echilibrat evenimentele.

Cele două organizaţii naţionale, SNMF şi FNPMF, consideră sistarea protestului ca pe un gest în favoarea pacienţilor noştri, care nu sunt vinovaţi pentru gravele deficienţe ale sistemului medical în general şi ale asistenţei medicale primare în special. Speram că promisiunea făcută de Ministerul Sănătăţii de a ne reîntâlni în luna septembrie pentru a crea strategii comune şi a aşeza medicina de familie în locul firesc în cadrul unui sistem de sănătate european va deveni realitate, pentru a nu mai fi puşi în situaţiile inacceptabile din acest an. Noi vom reaminti periodic decidenților și presei promisiunile făcute în aceste zile

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro