Local

11 consilieri judeţeni din Arad cer referendum pe tema desfiinţării judeţului

16.06.2011 ⋅ 0 comentarii

Mai mulţi consilieri judeţeni din Arad au depus, miercuri, un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum pe tema regionalizării şi desfiinţării judeţului, în timp ce alte câteva organizaţii au aderat la Comitetul pentru Salvarea judeţului Arad.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Asociaţia Mişcarea Arădeană, la registratura Consiliul Judeţean Arad a fost depus un proiect iniţiat de 11 consilieri judeţeni prin care se cere organizarea unui referendum pe tema regionalizării.

Conform sursei citate, arădenii ar urma să fie întrebaţi la referendum dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Arad.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, alte câteva organizaţii au aderat la Comitetul pentru Salvarea Judeţului Arad (CSJA), a cărui înfiinţare a fost anunţată marţi.

Noii membri sunt Asociaţia Respiră Verde, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad şi filialele judeţene ale PNL, PC şi PSD.
"Acestea s-au alăturat CSJA şi au semnat manifestul prin care ne opunem defiinţării judeţului. Alte organizaţii şi-au anunţat deja intenţia de a se alătura demersului nostru", se arată în comunicat.

Câteva organizaţii din Arad au anunţat, marţi, înfiinţarea Comitetului pentru Salvarea Judeţului Arad, ca răspuns la proiectul PDL de reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, caz în care judeţul Arad s-ar desfiinţa, iar reşedinţa noului judeţ ar fi la Timişoara.
Potrivit comunicatului, "propunerea unilaterală a preşedintelui Traian Băsescu, ulterior preluată de PDL, aduce prejudicii atât buzunarului cetăţenilor, cât şi democraţiei din România", motiv pentru care CSJA va încerca să atragă cât mai multe organizaţii civice şi partide politice în lupta împotriva proiectului de reîmpărţire administrativă a ţării.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

Marţi seară, Boc a declarat, la postul public de televiziune, că PDL va continua discuţiile cu partenerii de coaliţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, menţinându-şi opinia că ideea constituirii a opt judeţe mari este cea mai bună, iar angajarea răspunderii pentru acest proiect rămâne o variantă luată în calcul.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro