Local

PSD cere administraţiei Falcă să renunţe la ideea de a desfiinţa Parcul Copiilor

29.06.2011 ⋅ 0 comentarii

Administraţia condusă de Gheorghe Falcă persistă în ideea de a muta Parcul Copiilor. Concursul de soluţii pentru amenajarea falezei Mureşului (76 ha) – dacă va ţine cont de „indicaţiile preţioase” ale administraţiei Falcă - va conduce încă o data la diminuarea spaţiului verde al Municipiului Arad. Ideea relocării parcului nu apare doar într-o declaraţie de presă a lui Gheorghe Falcă (ce ironie, publicată în 1 iunie, Ziua Copilului!), ci şi în documentaţia pentru organizarea concursului de idei.
Ideea proastă nu va duce numai la diminuarea spaţiului verde, ci şi la eliminarea unuia din puţinele parcuri din Arad. Este vorba despre cel mai important parc din Arad, cel mai cunoscut şi cel mai frecventat: Parcul Copiilor. Să ne amintim că în urmă cu 4 ani, un alt parc important al Aradului, Parcul Pădurice a fost redus ca suprafaţă prin autorizarea construirii mai multor imobile pe o suprafata insumata de cca. 5000 mp. Primarul Falcă a spus la vremea respectivă că vom compesa suprafaţa de spaţiu verde distrus prin plantarea a 70 de arbori în altă parte. Noi credem că niciun cetăţean al Aradului nu mai doreşte o astfel de compensare, pentru că în realitate este vorba despre o falsă compensare. „Noi considerăm că administraţia locală trebuie să planteze arbori, pentru un mediu sănătos, fără însă a desfiinţa spaţiile verzi, şi aşa prea puţine, pe care le avem în acest moment” a spus Laurenţiu Hălmăgean, preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Arad.  
Conform declaraţiilor primarului Falcă „se doreşte găsirea unei oportunitati de relocare a Parcului Copiilor, in continuarea Parcului Europa, până la iesirea din parc în amonte (zona intersecţiei străzilor Praporgescu şi Călimaneşti)”. Cu alte cuvinte se doreste desfinţarea acestui parc situat central si reducerea suprafeţei totale a parcurilor din Municipiul Arad, deoarece noul spaţiu propus este deja încadrat ca şi parc.
Chiar şi în eventualitatea în care se propunea relcarea Parcului Copiilor pe un spaţiu  care nu era spaţiu verde, calitatea parcurilor din Arad va avea enorm de suferit. Nu este totuna dacă avem un parc pe un nou amplasament, cu arbuşti şi arbori abia platanţi sau să păstrăm parcul într-o zonă centrală, uşor accesibilă cu tradiţie, cu arbori seculari, cu păsări  şi alte elemente de biodiversitate. Specialiştii pe care i-am consultat sunt de părere că în următorii 30-50 de ani, un eventual parc al copiilor în zona propusă de administraţie nu poate fi folosit optim, pentru că nu sunt arbori, nu este umbră, răcoare. Cel puţin, nu în condiţiile de care putem beneficia acum în Parcul Copiilor.
„Nu ştim ce se ascunde în spatele acestei idei nefericite, cine vrea să pună mâna pe Parcul Copiilor. Suntem convinşi că nici arădenii nu sunt de acord cu o astfel de soluţie care va sărăci pur şi simplu oraşul nostru. Noi credem că autorităţile locale trebuie să amenajeze încă un parc al copiilor, fără să renunţe la primul. Ideea de bază ar fi ca municipalitatea să sporească suprafaţa de spaţiu verde, nu să o limiteze. Altfel, ideea de a reamenaja malul Mureşului pe malul nordic, în Micălaca şi în Alfa, precum şi în partea de sud, de la Cetate până la pod merită salutată şi are tot sprijinul nostru” a declarat Laurenţiu Hălmăgean.

Primăria: "Nu este neapărat că se va muta, este un concurs de idei"

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, spune că pentru moment, ideea mutării parcului face parte dintr-un scenariu, un "concurs de idei" privind remodelarea zonei falezei Mureşului. Un motiv pentru mutarea Parcului Copiilor ar fi că cei mici sunt foarte des deranjaţi de elevii adolescenţi ai liceelor din apropiere, care vin în parc după ore (sau în timpul acestora, n.r.). "Când domnul primar a prezentat lucrarea a explicat că există o dorinţă  să obţinem nişte ficţiuni privind dezvoltarea unor funcţionalităţi ale zonei. Acest parc s-ar putea să existe în continuare, specialiştii vor decide. Ar putea exista o incompatibilitate între funcţiunea de parc şi destinat copiilor mici şi faptul că zona este frecventată de foarte mulţi adolescenţi de la liceele din apropiere. Nu este neapărat că se va muta, este un concurs de idei", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: C.P ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro