Local

Jurnaliştii TV Arad, intimidaţi. Postul, scos din grila de programe!

18.07.2011 ⋅ 0 comentarii

Conducerea postului TV Arad acuză operatorul RCS-RDS de abuz

Arădenii nu mai pot în acest moment recepţiona cel mai vechi post local de televiziune, înfiinţat în primele săptămâni ale anului 1990 – Televiziunea Arad.  Preluat recent de acţionarii postului local TVT 89 din Timişoara, TV Arad a început să emită independent însă a fost scos din grila de programe de către operatorul de cablu RCS-RDS. Cei de la RCS-RDS deţin, practic, monopolul în Arad pe piaţa televiziunii prin cablu şi sunt acuzaţi de abuz şi cenzură de către conducerea TV Arad. În aceste zile, TV Arad mai poate fi recepţionată doar prin vechile antene de cameră sau prin antenele incorporate unor aparate TV. Deşi dezvăluie faptul că jurnalişti ai televiziunii Arad ar fi fost intimidaţi, conducerea postului acuză explicit doar operatorul de cablu RCS-RDS.


„Teoretic, cenzura în presă este interzisă. Nu însă şi în Arad”


„RCS-RDS continuă seria abuzurilor. Prin cea mai recentă acţiune aduce grave prejudicii arădenilor, pe care îi privează de dreptul la libera informare. RCS-RDS a cenzurat Televiziunea Arad, pe care a scos-o nejustificat din grila de programe.
TV Arad emite din ianuarie 1990, fiind al doilea post de televiziune independent din ţară, după TVT 89. Odată cu schimbarea acţionariatului TV Arad, jurnaliştii noştri au început o luptă aprigă pentru apărarea libertăţii presei. Ne-am revendicat în nenumărate rânduri liberul acces la sursele de informare şi dreptul de a ancheta faptele ce condiţionează viaţa publică din Arad. Acţiunile voalate de intimidare a jurnaliştilor noştri au fost fără efect. După mai bine de 20 de ani de emisie, TVA este interzisă publicului arădean. Compania de telecomunicaţii RCS-RDS, care deţine monopolul pe piaţa operatorilor de cablu din judeţul Arad, a hotărât în mod nejustificat să scoată din grila sa de programe unul din cele mai longevive posturi de televiziune din România. În acest context, conducerea TVA consideră că RCS-RDS ne interzice dreptul de a ne exprima liber şi neîngrădit opiniile pe care le emitem de 20 de ani de emisie. RCS-RDS preferă să ţină în grila sa de programe posturi de televiziune care nu au nicio legătură cu viaţa cotidiană din oraşul în care trăim (Neptun TV, RTL Klub HU, TV2 HU, MTV1 HU, RTC Serbia, HIR TV HU etc)
Acest caz nu este unul singular. TVT 89, staţie regională cu emisie prin satelit, este interzisă în 4 judeţe ale ţării de aceeaşi RCS-RDS, în Timişoara fiind introdusă timid într-un capăt de bandă în reţeaua analogică. Considerăm că avem în continuare dreptul de a rosti opinii nepopulare (precum) şi privilegiul de a fi de acord cu opinia majoritară. Considerăm că monopolul RCS-RDS din municipiul Arad ne-a scos din lumea contemporană, civilizată. Teoretic, cenzura în presă este interzisă. Nu însă şi în Arad. Constituţia României de după 1989 a adus, formal,  o specificare clară în acest sens: cenzura de orice fel este interzisă (Art. 30, alin 2). Acelaşi articol prevede faptul că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete, sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, se arată în comunicatul remis de TV Arad, semnat de ec. Georgică Cornu, administrator.


Mişcarea Arădeană îl acuză pe primarul Falcă de imixtiuni în politica editorială a presei locale


Asociaţia „Mişcarea Arădeană” şi-a exprimat public susţinerea pentru revenirea postului TVA în grila de programe a principalului operator de cablu din Arad. Cei de la Mişcarea Arădeană merg un pas mai departe, asemănând dispariţia TVA din grilă cu alte „abuzuri ale puterii”.  De asemenea, aceştia îl acuză direct pe primarul Falcă de „încerări repetate de a interveni în politica redacţională a organelor de presă locale”.
„Lupta redacției Televiziunii Arad împotriva acestui act de cenzură privește întreaga comunitate arădeană. De aceea Mișcarea Arădeană se alătură necondiționat oricărei inițiative de protejare a libertății de exprimare și a dreptului la informație. Nu ne aflăm în fața unui caz izolat. În spatele acestei acțiuni se citește foarte clar o tendință îngrijorătoare. Îngrădirea libertății de exprimare este deja o caracteristică a Aradului ultimilor ani:
•    interzicerea adunărilor pe platoul din fața Primăriei
•    interzicerea exprimării opiniei societății civile în ședința Consiliului Județean
•    desființarea forțată a publicației Observator
•    încercarile repetate ale Primarului Falcă de a interveni în politica redacțională a organelor de presă locale (încercări care din fericire au eșuat spre cinstea managerilor și redactorilor din presa arădeană)
De fiecare dată, societatea civilă a încercat să se opună, de cele mai multe prin presă și informând activ cetățenii. Sau a pus aceste abuzuri pe seama unor tendințe totalitare ale guvernanților, pe care le vor sancționa cu siguranță la vot. Însă, ce se întâmplă când abuzul politicienilor nu mai poate fi înlăturat prin vot, deoarce ”tentaculele caracatiței” au ajuns în toate domeniile societății, în economic, comercial, construcții, sport ? » - se arată şi în comunicatul remis de Mişcarea Arădeană

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro