Local

Pădurice, mega-afacere de milioane de euro!

11.08.2011 ⋅ 0 comentarii

Câteva milioane de euro pentru amenajarea parcului de la Pădurice mi se pare, iertați-mi franchețea, o aroganță. Dinspre Primărie primim semnalul că trebuie să fim bucuroși: inițial se alocaseră aproape zece milioane de euro pentru asta, dar până și firmelor care execută lucrarea li s-a părut nesimțit de mult și s-a ajuns la opt milioane (cu TVA inclus). Este adevărat că o bună parte din bani provin din fonduri europene, dar și așa contribuția municipalității va fi de aproape 2,2 milioane de euro. Eu aceste 2,2 milioane de euro le socotesc multe, excesiv de multe – restul banilor, dacă sunt europeni și nerambursabili, cum ni se spune, sunt un câștig pentru comunitate.

Sunt de acord că Aradul are nevoie de spații verzi frumoase, întreținute, care să alterneze cenușiul bordurilor și asfaltul de proastă calitate care s-a tot turnat în ultimii ani în oraș. Am semnalat primul faptul că pentru administrația noastră locală parcurile au reprezentat un soi de herpes urban, o jenă, și când au putut, au ciupit din spațiul verde al orașului. Însă alocarea unei sume atât de mari pentru ceea ce a mai rămas din Pădurice, după turnarea betoanelor și construirea unor obiective care nu aveau ce să caute acolo, este o ofensă adusă bunului simț și arădenilor, în general, oamenilor somați să facă economii și să trăiască auster. Parcul Pădurice devine, astfel, în primul rând o mega-afacere. Sunt convins că va arăta bine, dar sunt la fel de convins că nu face banii vehiculați.

Se vor amenaja mai puțin de două hectare, dacă includem aici și lacul, care va fi curățat (și se vor mai cheltui aici, din alte fonduri, alte milioane de euro). La fiecare o sută de metri pătrați se amplasează o bancă (în total 91 de bucăți) și un coș de gunoi (în total 71). Vor fi patru rasteluri de biciclete, se refac zone verzi, alei și se montează un sistem de supraveghere video. Și, la final, vom avea și o fântână arteziană muzicală și iluminată cu laser. Oricum le socotesc, prețul plătit pare enorm. Vom cere Primăriei să ne pună la dispoziție calculul care a stat la baza socotelilor. Să vedem cât va costa o bancă, un coș de gunoi, un rastel. Este chiar interesant de văzut cum s-a ajuns la suma de aproape opt milioane de euro.

Administrația locală arădeană s-a obișnuit să facă risipă de bani. La noi zboară dinspre primărie mai multe milioane de euro decât porumbei. Nu cred, de pildă, că o astfel de lucrare ar merita măcar un sfert din banii vehiculați, așa cum nu cred nici că milioanele de euro cheltuite la patinoar sau la ștrand nu ar fi putut fi folosite mult mai bine.

Legat de Pădurice, încă o constatare: termenul de finalizare a lucrărilor este de nouă luni. Adică parcul se va da în folosință fix înaintea alegerilor locale. Desigur, nu este o mită electorală. Cel puțin nu la modul concret. Dar nu e nici departe de asta...

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro