Local

Medalion Ludwig Van Beethoven la Filarmonică

18.10.2011 ⋅ 0 comentarii

Denumit de însăşi compozitorul său „Marele concert“ – Imperialul, alături de „Simfonia destinului“, reprezintă propunerea Filarmonicii de Stat din Arad pentru seara de 20 octombrie. După Simfonia a IX-a, care a deschis stagiunea, filarmonica arădeană îi alocă o nouă filă Titanului muzicii - Ludwig van Beethoven. Un medalion dedicat marelui compozitor german va avea loc în sala mare de concerte a Filarmonicii de Stat, joi, 20 octombrie, cu începere de la ora 19.30.

Aşadar, programul va cuprinde în prima sa parte Concertul nr. 5  în mi bemol major pentru pian şi orchestră „Imperialul“ op. 73, urmat în partea a doua de Simfonia a V-a op.67. Orchestra simfonică a filarmonicii arădene va fi dirijată de maestrul Valentin Doni, iar concertul pentru pian îl va avea ca solist pe Sorin Dogariu.

Făurit în aceiaşi perioadă creatoare cu vestita sonată Appassionata, Concertul în mi bemol major se înrudeşte cu aceasta prin pregnanţa tematicii şi suflul eroic al dezvoltării simfonice. Concertul a fost terminat în anul 1809, în timp ce trupele napoleoniene ocupau Viena. Partitura concertului cu o configuraţie insolită, reprezintă imaginea perfectă a creatorului său. Pentru cea mai avangardistă partitură a momentului, Beethoven propusese ca supratitlu „marele concert” şi nu lipsit de temei: dacă predecesorul său (Concertul nr.4) preconizează prin performanţă depăşirea unui gen, acesta îi prelungeşte intenţiile.

Simfonia a V-a în do minor de Ludwig van Beethoven supranumită „a destinului” este una din paginile ilustre ale repertoriului de orchestră. Cariera simfoniei în do minor nu a fost egalată până acum de aceea a vreunei alte creaţii din lanţul simfonic beethovenian. Ea se datorează în primul rând forţei extraordinare a materialului sonor şi a calitătilor estetice cu care acesta a fost investit. Desprinse din sursele autobiografice, mărturiile beethoveniene confirmă totodată asocierea discursului creat la ideea destinului uman, la lupta dintre speranţă şi disperare şi nu în ultimul rând la triumful final.

Valentin Doni

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte „Gavril Musicescu”  din Chişinău, iar mai apoi a aprofundat dirijatul în România cu maestrul Ovidiu Bălan. În spaţiul cultural francez s-a specializat la Academia de muzica din Lyon şi Orchestra simfonică din Lille.

Pentru merite artistice deosebite, în 1999, Valentin Doni a primit din partea preşedintelui Republicii Moldova titlul de „Maestru în artă”, iar în 2002, Guvernul francez i-a conferit titlul de „Cavaler al ordinului în Arte şi Litere”.

Sorin Dogariu    

Pianistul Sorin Dogariu este solistul  Filarmonicii de Stat Arad şi profesor asociat la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

A fost distins cu numeroase premii I la concursuri naţionale de interpretare pianistică. Sorin Dogariu a înregistrat pe CD lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein şi Piazzola, iar alături de renumitul tubist german Walter Hilgers a realizat în această vară un CD cu lucrări de Camille Saint Saens.  

În 2009, Anul Internaţional Joseph Haydn, Sorin Dogariu şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro