Local

Parchetul Arad: Procurorii nu au deschis niciun dosar penal privind bacalaureatul din acest an

14.11.2011 ⋅ 0 comentarii

Niciun dosar de urmărire penală nu a fost deschis în Arad privind desfăşurarea examenului de bacalaureat din acest an, a anunţat, vineri, Parchetul Tribunalului Arad, în timp ce doar câţiva profesori au fost sancţionaţi administrativ pentru că le-ar fi permis candidaţilor să copieze.
Potrivit Biroului de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalului Arad, care are competenţa soluţionării dosarelor de mică corupţie, procurorii nu derulează în judeţ nicio anchetă privind desfăşurarea bacalaureatului.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mirela Aldescu, a declarat că suspiciunile privind fraude la examenul de bacalaureat nu au ajuns în atenţia poliţiştilor sau a procurorilor, dascălii vizaţi fiind sancţionaţi pe linie administrativă.

"La Liceul Agricol din Arad şi la liceul din Pâncota am avut sesizări pe «telefonul verde» în timpul bacalaureatului, dar am făcut cercetări pe linie administrativă şi nu au fost găsite nereguli. La alte licee am avut câţiva profesori supraveghetori pe care i-am sancţionat disciplinar prin interzicerea participării la bacalaureat pe o perioadă de cinci ani", a declarat Aldescu.

În urma sesiunii din vară a bacalaureatului, conducerea ISJ Arad anunţa că toate imaginile înregistrate de camerele video din sălile în care s-au desfăşurat examenele vor fi verificate de către inspectori şcolari.

Inspectorul şcolar general Mirela Aldescu declara la vremea respecitvă că se încearcă descoperirea profesorilor supraveghetori care i-ar fi ajutat pe candidaţi şi că unii au fost identificaţi. "Avem filmările din tot judeţul, iar unele cadre didactice vor avea surprize pentru că Inspectoratul Şcolar le analizează şi va aplica sancţiuni", declara Aldescu, care preciza că în urma vizionării primelor imagini primite din şcoli au fost prinşi profesori care îi lăsau pe candidaţi să copieze.

Poliţiştii şi procurorii anchetează în premieră cazuri de fraude şi corupţie legate de bacalaureat, cele mai notabile fiind cele din Timiş, unde se cercetează corectitudinea a 98 de lucrări de la centrul de examen din Lovrin şi cele din Caraş-Severin, unde 184 de lucrări au fost recorectate, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

În judeţul Timiş, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, poliţiştii au deschis o anchetă la Centrul de Examen Lovrin, fiind pusă sub semnul întrebării corectitudinea a 98 de lucrări.

De asemenea, în judeţul Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu situaţia creată la centrele de examen "Traian Lalescu", respectiv Şcoala nr. 9. În urma acestui demers, Direcţia Generală Anticorupţie a solicitat toate lucrările de la cele două sesiuni de bacalaureat din acest an, astfel că 184 de lucrări au fost recorectate de specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, a spus, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Funeriu anunţa că în judeţul Arad procurorii cercetează în prezent modul în care a fost organizat examenul de bacalaureat în două licee, unul din Pâncota şi cel de Industrie Alimentară, în timp ce la Constanţa procurorii s-au autosesizat şi au cerut o anchetă disciplinară la centrul de examen Colegiul Tehnic de Marină.

MECTS a fost informat în legătură cu neregulile de la bacalaureat, acestea vizând printre altele subevaluarea şi supravealuarea lucrărilor, dar şi lucrări identice.

Corpul de control al MECTS a solicitat inspectoratelor şcolare din Mehedinţi şi Ilfov să sesizeze procurorii pentru a cerceta 134 de cadre didactice, legat de fraude constatate la bacalaureat, alte 38 urmând să fie cercetate disciplinar.

Astfel, în urma reevaluării prin sondaj a unor lucrări, Corpul de control al MECTS a solicitat Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mehedinţi să sesizeze procurorii pentru cercetarea a 72 de cadre didactice, pentru fraude, a spus, joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Pentru alte 24 de profesori evaluatori din Mehedinţi, s-a solicitat cercetarea disciplinară.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro