Local

Haos ?n arbitrajul rom?nesc!

22.11.2011 ⋅ 0 comentarii

O nouă etapă în Liga I, noi probleme de arbitraj. Din păcate tot mai importante, având în vedere că s-au petrecut în momente cheie ale partidelor. Și surprinzător, nu este vorba despre derby-ul clujean, unde cele două echipe n-au avut ce să reproșeze brigăzii de arbitri.
   Rapid-Gaz Metan Mediaș și Dinamo-Voința Sibiu. Aceste întâlniri au avut parte de greșeli serioase făcute de arbitri. În total, au existat cinci erori mari în cele două meciuri, dintre care patru în favoarea Rapidului și una în favoarea Sibiului.
   
   Primele două gafe de care au beneficiat giuleștenii au venit în minutul 44. Atunci, la o încercare de foarfecă în propriul careu, Ciucă l-a lovit, în opinia arbitrului, pe Surdu. Istvan Kovacs a dictat penalty pentru gazde și eliminarea fundașului medieșean. Ambele decizii au fost exagerate. La foarfeca lui Ciucă, nu se impunea altceva, decât o lovitură liberă indirectă pentru Rapid, din careul Gazului. Dacă Surdu ar fi fost într-adevăr lovit în față de apărătorul medieșean, probabil își căuta și acum dinții pe gazon. În schimb, el s-a ridicat după câteva zeci de secunde și a sărit la bătaie. De altfel, atacantul giuleștean este cunoscut ca fiind un bun simulator, încă de pe vremea când juca la Steaua. În aceste circumstanțe, Ciucă ar fi meritat doar un cartonaș galben pentru joc periculos, iar echilibrul jocului nu s-ar fi rupt, cu atât mai mult cu cât nu ar fi fost acordat nici penalty.
   
   Celelalte două greșeli, care au fost făcute tot în favoarea Rapidului, au venit în minutul 83. La nici două minute după ce Gazul a egalat la trei, arbitri au luat noi decizii ciudate. Astfel, rapidiștii au marcat golul patru prin Teixeira, însă la această fază a fost offside, iar balonul nici măcar nu a intrat în poartă. Până la urmă Rapidul a învins cu 5-3. Totuși, sunt patru greșeli care au infleunțat cât se poate de serios rezultatul final al acestui meci. În mod normal, Istvan Kovacs ar trebui reținut de la delegări etape bune. Să vedem dacă va fi așa.

   La cealaltă partidă în care s-a făcut o greșeală mare a fost arbitru Adrian Cojocaru. Acesta nu a acordat, la scorul de 0-0, un penalty clar pentru Dinamo, văzut și din balcoanele Spitalului Floreasca. Totuși, aici rezultatul final nu a fost viciat, pentru că Dinamo s-a impus cu 1-0.

   De remarcat este faptul că greșelile de arbitraj nu s-au diminuat în mandatul de șef la CCA a lui Crăciunescu. Ba chiar putem spune că acestea sunt din ce în ce mai grave. Dar care sunt motivele pentru care aceste greșeli persistă? Unii spun că noul boss al arbitrilor a pus presiune pe aceștia prin deciziile pe care le-a luat. Mai exact prin cererea de remaniere a listei FIFA, de unde intenționează să taie câteva nume grele.

   Iar un alt aspect de remarcat este eliberarea din arest a lui Vasile Avram. Fostul șef al arbitrilor a primit ceea ce și-a dorit, după mai multe apeluri care i-au fost respinse. Din acest moment, presiunea nu va fi doar asupra arbitrilor, ci și asupra lui Crăciunescu, știută fiind adversitatea dintre el și Avram.

   Așadar, ce se va întâmpla în continuare la CCA? Vom putea răspunde mai exact la întrebare după etapa viitoare. Însă un lucru este aproape sigur, calitatea arbitrajului românesc nu se va îmbunătăți peste noapte.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro